Creţu evocă pilda talanţilor ca să convingă Guvernul să dubleze folosirea instrumentelor financiare

Comisarul european Corina Creţu a folosit, joi, pilda talanţilor, pentru a convinge Guvernul de la Bucureşti să dubleze utilizarea instrumentelor financiare, în exerciţiul bugetar 2014-2020,precizând, totodată, că România se numără printre ţările UE cu un mediu nefavorabil pentru oamenii de afaceri.

708 afișări
Imaginea articolului Creţu evocă pilda talanţilor ca să convingă Guvernul să dubleze folosirea instrumentelor financiare

Creţu evocă pilda talanţilor ca să convingă Guvernul să dubleze folosirea instrumentelor financiare (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Creţu, a declarat, joi, la o conferinţă dedicată oportunităţilor de finanţare pentru IMM, că preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, are un "obiectiv precis: de a dubla folosirea instrumentelor financiare în următorii şapte ani", astfel că Executivul de la Bruxelles "încurajează toate statele membre, şi România în particular, să folosească instrumentele financiare care pot avea efectul unui cocktail de vitamine asupra unui organism slăbit cum este economia Europei".

Corina Creţu i-a mărturisit ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, prezent la conferinţă, că a căutat, miercuri seara, "argumente puternice" pentru a convinge Guvernul român să folosească aceste instrumente.

"Vreau să fac un apel public la adresa Guvernului României să dubleze folosirea instrumentelor financiare în perioada 2014-2020. Domnule ministru, dragă Eugen, vreau să spun că mi-am căutat aseară argumente puternice pentru că ştiu că există această reţinere pentru folosirea instrumentelor financiare şi vreau să spun că am găsit un exemplu chiar din Evanghelia după Matei, unde există pilda talanţilor. Poate aşa reuşesc să conving Guvernul României despre cât de importante sunt instrumentele financiare", a precizat comisarul român.

"Nu ştiu cât de credincios eşti, am văzut toată această dezbatere (despre orele de religie în şcoală - n.r.), dar ştiţi foarte bine că un stăpân când a plecat în lume a împărţit talanţi: unuia cinci, altuia doi, altuia unu. Cei care au primit mai mult i-au investit, şi-au făcut mici afaceri şi i-au înmulţit şi cel care n-a primit decât un talant, de frică să nu-l piardă, l-a ascuns în pământ şi l-a păzit cu sfinţenie. Finalul, bineînţeles îl cunoaşteţi foarte bine, la întoarcerea sa stăpânul şi-a răsplătit argaţii care dăduseră dovadă de spirit antreprenorial şi l-a certat pe cel temător spunându-i că tot celui care are i se va da şi va prisosi, iar celui care n-are i se va lua. Deci, domnule ministru, eu cred că trebuie să învăţăm să investim inteligent puţinul pe care-l avem şi să nu-l îngropăm în pământ prin intermediul granturilor, ci să-l înmulţim cu ajutorul instrumentelor financiare", a spus Corina Creţu, spre amuzamentul participanţilor la eveniment.

Pe de altă parte, oficialul european a precizat că întreprinderile mici şi mijlocii sunt "actorii principali în procesul de creare de locuri de muncă în UE, iar ieşirea din criză şi repornirea motoarelor economice ale Europei nu pot avea loc fără implicarea IMM-urilor".

"Este vital ca ele să beneficieze de sprijin mai ales într-o perioadă atât de dificilă din punct de vedere economic şi financiar (...) Spre deosebire de marile companii, IMM întâmpină dificultăţi în a obţine finanţare. Conform unui studiu realizat de BNR, 44% din companii, indiferent de mărimea lor, continuă să se bazeze pe resursele interne pentru a-şi finanţa afacerile curente. În plus, doar 20% dintre ele au recurs la împrumuturi bancare sau linii de credit. Este foarte puţin dacă ne gândim că IMM au în general nevoie de credit, de investiţii. Aceste procente trebuie privite, în opinia mea, ca un semnal de alarmă", a explicat Creţu.

Comisarul european a încurajat Guvernul de la Bucureşti să adopte reglementări care "să vină în întâmpinarea nevoilor mediului de afaceri".

"Din păcate, în statisticile noastre România este printre ţările cu mediu mai nefavorabil la adresa oamenilor de afaceri, mai ales în ceea ce priveşte insolvenţele, permisele de construcţii, electricitatea. Avem, de asemenea, o problemă cu cooperarea şi comerţul la graniţe cu statele vecine", a afirmat Corina Creţu.

În replică, ministrul Eugen Teodorovici a precizat că este "deschis la orice fel de idee care poată să amplifice finanţările europene".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici