Cristian Preda: Invitând PDL la discuţii, Ponta vrea să îl izoleze pe Băsescu

Europarlamentarul Cristian Preda consideră că invitaţia lui Victor Ponta de a discuta chestiuni economice cu PDL "nu este o capcană", ci "doar un gest politicianist", prin care premierul ar dori să îl "izoleze" pe preşedintele Traian Băsescu.

390 afișări
Imaginea articolului Cristian Preda: Invitând PDL la discuţii, Ponta vrea să îl izoleze pe Băsescu

Cristian Preda: Invitând PDL la discuţii, Ponta vrea să îl izoleze pe Băsescu (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Invitaţia lui Victor Ponta de a discuta chestiuni economice cu PDL nu e o capcană. E doar un gest politicianist. Premierul nu are vreun interes pentru economie şi nu PDL e «dascălul» care i-l va stârni. El nu are nevoie nici de sprijin în Parlament şi cu atât mai puţin în guvern. Alianţa cu PNL & Voiculescu e solidă", susţine Preda, într-o postare pe blogul personal.

El apreciază că, invitând PDL la discuţii, Victor Ponta "doreşte, în schimb, să îl izoleze pe Băsescu".

"El speră că PDL va merge la consultări, pentru a putea spune după aceea că singurul actor politic nefrecventabil e Băsescu. Din punctul de vedere al celui mai celebru discipol al lui A. Năstase, acceptarea invitaţiei de către PDL ar fi un soi de justificare pentru blocarea coabitării. Vedeţi, ar putea spune Ponta, eu am dialog şi cu adversarii, doar cu Băsescu nu se poate înţelege nimeni", continuă Preda.

"Are ceva de câştigat PDL dintr-un asemenea scenariu? Dacă Blaga, Predoiu & comp. vor să oficializeze ceea ce afirmă în spatele uşilor închise, şi anume despărţirea definitivă de Băsescu, întâlnirea va avea loc. Dacă nu, nu", mai este de părere europarlamentarul, în prezent suspendat din PDL.

Premierul Victor Ponta declara, luni, că USL încurajează dialogul cu opoziţia, în special pe teme economice, fiind dispusă să aibă întâlniri cu reprezentanţii opoziţiei pentru a discuta propunerile avansate de aceasta.

El menţiona că a tratat cu seriozitate propunerile economice avansate de PDL, arătând că PDL nu a luat în calcul, însă, şi impactul bugetar al acestora şi că trebuie să spună dacă vrea să taie din nou pensii şi salarii sau vrea creşterea taxelor şi impozitelor.

"Există însă problema impactului bugetar. Practic, bugetul porneşte cu o lipsă de 12 miliarde de lei, care pot fi acoperiţi fie din tăierea unor cheltuieli - nu vreau fiu polemic, pot fi tăiate din nou salariile şi pensiile cu 25%, dacă asta doreşte PDL, eu mă îndoiesc, probabil că ar trebui să o spună; dacă nu - creşterea taxelor şi impozitelor. Nu am aflat, dacă vom avea o întâlnire cu PDL vom afla, care taxe sunt prevăzute în programul PDL pentru a fi crescute. A treia variantă nu există. Când ai 12 miliarde de lei de la 1 ianuarie lipsă în buget, ori tai cheltuieli, ori pui taxe şi impozite", spunea Ponta.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că PDL va răspunde invitaţiei primului ministru de a discuta pe măsuri economice pentru sprijinirea mediului privat din România şi dezvoltarea clasei de mijloc şi a arătat că premierul "caută soluţii la opoziţie".

Democrat-liberalii vor discuta în BPN al partidului condiţiile în care ar putea fi acceptată invitaţia făcută de premierul Victor Ponta la o discuţie pe tema măsurilor economice, a declarat, marţi, prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu.

Fostul premier Emil Boc a afirmat că Victor Ponta "aruncă cu noroi în măsurile pe care le solicita când era în opoziţie", respectiv diminuarea cotei unice, reducerea CAS şi mărirea salariului minim.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici