Cristian Preda: S-a pornit prost în revizuire. Antonescu are pretenţii prezidenţiale şi e şeful comisiei

Europarlamentarul Cristian Preda susţine că s-a pornit prost în privinţa revizuirii Constituţiei, întrucât demersul ar fi trebuit să fie unul depersonalizat, ceea ce nu se întâmplă fiindcă Crin Antonescu are pretenţii prezidenţiale, pe de o parte, şi e şeful comisiei de revizuire, pe de altă parte.

185 afișări
Imaginea articolului Cristian Preda: S-a pornit prost în revizuire. Antonescu are pretenţii prezidenţiale şi e şeful comisiei

Cristian Preda (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Revizuirea Constituţiei de acum ar fi o ocazie de a formula chestiuni instituţionale nu în termeni personali, ci de stabilitate şi previzibilitate. S-a pornit prost, pentru că un actor al crizei de regim de anul trecut e şeful comisiei care revizuieşte Constituţia. În aceste condiţii depersonalizarea e dificilă. E o şansă imposibilă chiar pentru domnul Antonescu", a spus Preda.

El a arătat că este nevoie de un comportament consensualist acum pentru a găsi o cale şi o formulă pentru a avea în viitoarea Constituţie instituţii ceva mai stabile şi mecanisme instituţionale care să elimine posibilitatea unui abuz de putere.

Preda a spus că acest lucru va însemna ca în chestiunea suspendării preşedintelui fie să se elimine acest mecanism şi să se păstreze sancţiunea demiterii pentru înaltă trădare, ceea ce ar avea sens, întrucât astfel s-ar elimina falsa moţiune de cenzură îndreptată împotriva şefului statului.

El a adăugat că cealaltă soluţie ar consta în introducerea, în caz de eşec al suspendării preşedintelui din oricare motiv, a autodizolvării Parlamentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici