CSM nu vrea implicarea serviciilor secrete în anchetele penale. Proiectul de lege iniţiat de Cătălin Predoiu a primit aviz negativ

  • CSM a dat aviz negativ proiectului pentru modificarea Legii 51/1991
  • Modificarea ar permite reintroducerea serviciilor secrete în anchetele penale
  • Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor
655 afișări
Imaginea articolului CSM nu vrea implicarea serviciilor secrete în anchetele penale. Proiectul de lege iniţiat de Cătălin Predoiu a primit aviz negativ

Proiectul de lege prin care ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, forţează reintroducerea SRI în dosarele penale, a încins spiritele azi în şedinţa plenului CSM.

Membrii Consiliului au dat aviz nefavorabil pe legea 51/1991, cea care dă putere serviciilor secrete să interfereze în anchetele penale.

Plenul CSM a decis că nu se impune avizarea proiectului de lege iniţiat, printre alţii, de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Membrii Consiliului au transmis un punct de vedere negativ, decizia fiind luată cu 11 voturi pentru punctul de vedere negativ, 6 împotrivă şi un vot nul.

Discuţiile au fost intense şi au durat mai bine de o oră. Judecătoarea Gabriela Baltag a spus că acest proiect ar întoarce Securitatea în justiţie, la 31 de ani de la revoluţie.

La rândul ei, judecătoarea Simona Marcu, fost şef al CSM, a anunţat public că va vota împotriva acestei propuneri legislative, care încalcă şi o decizie a Curţii Constituţionale.

Votul decisiv va fi al senatorilor.

Propunerea legislativă dă posibilitatea ca datele culese din mandatele de siguranţă naţională să fie folosite ca mijloace de probă în procesele penale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici