Dan Diaconescu: PPDD nu vrea alt referendum pe aceleaşi teme. Dacă va fi, rog colegii să nu se prezinte

PPDD nu este de acord cu demersul preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui al doilea referendum privind Parlamentul unicameral şi 300 de parlamentari, a declarat, joi, Dan Diaconescu, adăugând că, dacă s-ar organiza acest referendum, îşi îndemnă colegii să nu se prezinte.

283 afișări
Imaginea articolului Dan Diaconescu: PPDD nu vrea alt referendum pe aceleaşi teme. Dacă va fi, rog colegii să nu se prezinte

Dan Diaconescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Nu dorim un alt referendum pentru că nu avem de ce să-i întrebăm pe români dacă s-au răzgândit. Românii au fost extrem de clari, au spus că vor un Parlament cu o singură Cameră şi cu cel mult 300 de parlamentari", a afirmat Dan Diaconescu, la o conferinţă de presă.

El a adăugat că, dacă s-ar organiza acest referendum, îi îndeamnă pe colegi să nu se prezinte. "I-aş ruga pe toţi colegii din ţară să nu se prezinte la un astfel de refrendum, care nu este altceva decât cheltuirea în plus a banului public", a arătat Diaconescu, precizând că sunt alte teme mai importante pentru referendum, cum ar fi monarhia constituţională, privatizarea CFR.

El a spus că PPDD este, însă, de acord cu Parlament unicameral şi 300 de parlamentari, acesta fiind un obiectiv al partidului încă dinainte de campania electorală.

Liderul grupului PPDD din Camera Deputaţilor, Daniel Fenechiu, a precizat că nu este normal să fie reiterat referendumul.

"Nu credem că este normal ca să mai reiterăm două întrebări în cadrul referendumului datorită faptului că nu credem că există vreun motiv palpabil care să ne facă să credem că populaţia s-a răzgândit şi, pe de altă parte, nu credem că este normal ca la o distanţă de 3-4 ani să se organizeze un referendum pe aceeaşi temă. Noi credem că voinţa poporului trebuie respectată", a adăugat Fenechiu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, precizând însă că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului exprimată în 2009.

Şeful statului a precizat, miercuri, că a trimis de marţi la Parlament scrisorile privind declanşarea procedurii convocării referendumului, moment din care au început să curgă cele 20 de zile prevăzute pentru consultarea Legislativului.

"Le-am trimis de ieri (...) Au început să curgă de ieri, pentru că înainte de a face declaraţia, scrisorile erau la Parlament", a afirmat Băsescu, fiind întrebat dacă a trimis conducerii Parlamentului scrisorile pentru consultarea în privinţa organizării referendumului.

Textul scrisorilor trimise de către şeful statului preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, obţinut de MEDIAFAX, este următorul:

"În temeiul dispoziţiilor art. 2 şi art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi art. 11 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, doresc să solicit poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarele probleme de interes naţional:

1. Trecerea la un Parlament unicameral
2. Reducerea numărului total de parlamentari la maximum 300

Având în vedere dispoziţiile legale enunţate, doresc să consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional pe problemele sus-menţionate".

Organizarea referendumului se poate face doar după consultarea Parlamentului, care poate emite un punct de vedere în 20 de zile, la terminarea acestui interval procedura considerându-se îndeplinită chiar dacă Legislativul nu şi-a exprimat poziţia.

Conform articolului 11 din Legea referendumului, "preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional".

"Problemele care se supun referendumului şi data desfăşurării acestuia se stabilesc de Preşedintele României, prin decret", se arată la alineatul 2 al articolului.

Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului iniţiat de Preşedintele României urmează să fie exprimat, printr-o hotărâre adoptată în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitarea preşedintelui.

Dacă Parlamentul nu îşi transmite punctul de vedere în termenul de 20 de zile, şeful statului emite decretul privind organizarea referendumului după expirarea acestui termen, procedura constituţională de consultare a Parlamentului considerându-se îndeplinită. Limitarea la 300 a numărului de parlamentari implică modificarea Legii privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, în timp ce instituirea Parlamentului unicameral implică modificarea Constituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici