Daniel Constantin despre afirmaţia lui Băsescu privind vânzarea terenurilor către străini: Foarte bine a zis

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune, despre recomandarea şefului statului ca proprietarii de terenuri să vândă străinilor "tot atâta pământ cât ne-au vândut alţii nouă", că "foarte bine a făcut" şi că el a lansat de foarte mult timp "apelul acesta" către cei care au terenuri.

574 afișări
Imaginea articolului Daniel Constantin despre afirmaţia lui Băsescu privind vânzarea terenurilor către străini: Foarte bine a zis

Daniel Constantin (Imagine: Alexandru Mihaescu/Mediafax Foto)

Ministrul Agriculturii a afirmat, vineri, la Câmpina, răspunzând unei întrebări, că "foarte bine a făcut" preşedintele Traian Băsescu atunci când le-a recomandat proprietarilor de terenuri să vândă străinilor "tot atâta pământ cât ne-au vândut alţii nouă".

"Eu am făcut apelul acesta de foarte mult timp pentru că sunt în poziţia în care trebuie să şi fac ceva, nu doar să vorbesc. Am spus de fiecare dată că la 1 ianuarie 2014 va expira acea perioadă de şapte ani ca şi perioadă tranzitorie, după care trebuie liberalizată piaţa funciară şi către persoanele fizice străine. Investitorii străini care au vrut să cumpere terenuri în România au putut să o facă şi până acum prin societăţile comerciale. Deci, suprafeţe mari care se exploatează în România sau în alte state membre nu sunt, de regulă, în proprietatea persoanelor fizice. Cei care doresc să fac agricultură intensivă sigur că vin şi cumpără prin societăţi", a spus ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a precizat că Guvernul are în vedere unele măsuri prin care să îi încurajeze pe fermierii români să cumpere terenuri agricole, exemplificând cu "ordonanţa de microcreditare", aprobată în urmă cu o lună şi prin care sunt sprijiniţi fermierii care accesează fonduri europene, dar şi pe cei care vor să cumpere terenuri.

"Cu un avans de doar 10% şi cu o garantare de către stat a 50% din diferenţă, (fermierii - n.r.) pot în anul 2013, deci înainte de liberalizare, să acceseze, să cumpere terenuri înaintea persoanelor fizice străine. Asta e o măsură. Alta este dreptul de preemţiune. Aici, probabil că odată cu modificarea legii de funcţionare a Agenţiei Domeniilor Statuluii, se va transforma într-o agenţie care nu doar administrează fondul funciar, ci şi reglementează piaţa funciară. Vom avea posibilitatea să acordăm un drept de preemţiune de la 1 ianuarie 2014, pe care să îl exercite statul sau vecinii, arendaşii terenului respectiv", a spus Daniel Constantin.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, referitor la faptul că în curând, prin Tratatul de aderare la UE, străinii vor putea cumpăra pământ în România, că trebuie găsite soluţii de a-i credita pe agricultorii români în condiţii avantajoase, astfel încât ei să poată fi cei care cumpără pământul.

"Foarte curând, prin Tratatul de aderare la UE, străinii vor putea cumpăra pământ în România. Eu nu spun să nu cumpere, dar spun, pe de altă parte, că ar trebui să vindem tot atâta pământ cât ne-au vândut alţii nouă", a spus Băsescu, în discursul rostit cu ocazia participării la expoziţia "AgriPlanta - RomAgroTec 2013", organizată la Fundulea.

"Şi, pe de altă parte, avem obligaţia - Preşedinţie, Guvern, Parlament - să găsim soluţia de a-i credita pe agricultorii români în condiţii avantajoase, în aşa fel încât ei să poată fi cei care cumpără pământul. Avem nevoie şi de o agenţie a statului, care, atunci când omul vrea să vândă pământul neapărat, să-l poată cumpăra şi să-l scoată la vânzare în condiţii în care statul va stabili că se încardează în politica agricolă a României", a continuat Băsescu.

El a mai spus că "a fi în UE nu înseamnă a nu avea reguli naţionale".

"O uzină de maşini azi e aici mâine se mută în Maroc, o fabrică de bujii azi e la Blaj mâine se mută în Asia (...), ce nu se poate delocaliza este pământul. Acesta este cel care ne garantează şi bunăstarea, nu numai hrana; pământul, agricultua, turismul, frumuseţile ţării sunt lucruri care nu se pot delocaliza. Cum avem grijă de ele şi cum le valorificăm ne construim practic garanţia, liniile de forţă ale viitorului acestei naţiuni", a mai spus preşedintele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici