Diaconescu: Comparaţia dintre minoritatea maghiară din România şi cea română din Serbia, fără sens

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, marţi, întrebat dacă relaţiile româno-ungare pot fi o bază pentru relaţia cu Serbia privind minorităţile, că diferenţa este absolut evidentă, Bucureştiul fiind în faza de a încuraja Belgradul să permită autoidentificarea minorităţii româneşti.

479 afișări
Imaginea articolului Diaconescu: Comparaţia dintre minoritatea maghiară din România şi cea română din Serbia, fără sens

Diaconescu: Comparaţia dintre minoritatea maghiară din România şi cea română din Serbia, fără sens (Imagine: Octav Ganea/Mediafax foto)

"Diferenţa este absolut evidentă atâta vreme cât deocamdată ne aflăm în faza de a încuraja autorităţile de la Belgrad să permită autoidentificarea minorităţii române de pe întreg teritoriul Serbiei. Orice fel de comparaţie este lipsită de sens", a apreciat Cristian Diaconescu, subliniind că "situaţiile sunt extrem de diferite".

El a reiterat că "România a susţinut necesitatea instituirii unui mecanism de monitorizare a modului în care este îndeplinit criteriul politic, criteriul de la Copenhaga privind minorităţile".

"Din acest punct de vedere este extrem de normal ca un candidat la UE, chiar în momentul preliminar primirii statutului de candidat, să facă dovada îndeplinirii acestor criterii. Punctul nostru de vedere a fost agreat atât de CE şi partenerii europeni prin instituirea unui mecanism de monitorizare care urmează să se finalizeze în octombrie şi prin implicarea directă a Înaltului Comisar OSCE pentru minorităţi, dar şi prin semnarea unui protocol în plan bilateral cu partea sârbă pentru a avea cel puţin din punct de vedere politic reprezentarea domeniilor despre care discutăm", a mai spus ministrul român.

La rândul său, ministrul ungar al Afacerilor Externe, Janos Martonyi, a spus că Ungaria are o poziţie principială "şi anume că fiecare minoritate naţională, comunitate are dreptul să decidă în propriile interese".

"Asta se referă la toată lumea, se referă la acele comunităţi locale care se află în diferite ţări, printre care şi Serbia. Noi respectăm aceste lucruri şi dacă o ţară simte că înţelegerile în această problemă nu sunt respectate sau nu sunt îndeplinite şi ridică glasul în acest sens, atunci trebuie privită substanţa discuţiilor. Şi dacă atrage atenţia asupra acestor lucruri, se pot purta discuţii, dar dacă atrage atenţia asupra acestor chestiuni nu se referă doar în cazuri de speţă la minorităţi, ci este valabil pentru întreaga comunitate europeană", a răspuns, la rândul său, ministrul ungar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici