SCANDAL în Parlament pe Legea defăimării: PNL i-a cerut lui Dragnea să o retragă de pe ordinea de zi. Dragnea: Accentul se pune pe speţe false. Zgonea a suspendat şedinţa plenului Camerei Deputaţilor

Şedinţa Camerei Deputaţilor de miercuri a fost marcată de o dispută pe tema Legii defăimării, liberalul Eugen Nicolăescu cerându-i preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, să retragă de pe ordinea de zi această iniţiativă.

2554 afișări
Imaginea articolului SCANDAL în Parlament pe Legea defăimării: PNL i-a cerut lui Dragnea să o retragă de pe ordinea de zi. Dragnea: Accentul se pune pe speţe false. Zgonea a suspendat şedinţa plenului Camerei Deputaţilor

DISPUTE în Parlament. PNL i-a cerut lui Dragnea să retragă de pe ordinea de zi Legea defăimării (Imagine: Maran Croitoru/ Arhiva Mediafax Foto)

Orban: Zgonea a încălcat Regulamentul Camerei, PNL îl va reclama comisiei de specialitate

PNL va sesiza Comisia juridică cu privire la faptul că preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a încălcat Regulamentul pe parcursul şedinţei în care aleşii au dezbătut scoaterea de pe ordinea de zi a Legii defăimării, a declarat, miercuri, în plen, deputatul PNL Ludovic Orban.

"Vom sesiza Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi privitor la încălcarea sistematică a domnului preşedinte Zgonea a Regulamentului Camerei Deputaţilor în conducerea şedinţei. Domnule preşedinte, de la începutul acestei şedinţe a plenului Camerei Deputaţilor am asistat cum încălcaţi sistematic Regulamentul Camerei. Aţi întârziat la începerea şedinţei, aţi tras de timp până la venirea şefului dvs de partid, v-aţi dat cuvântul şi aţi vorbit cinci minute jumătate, deşi intervenţiile pe procedură sunt limitate", a susţint deputatul PNL, de la tribuna Parlamentului.

Ludovic Orban i-a reproşat lui Zgonea că l-a lăsat pe Liviu Dragnea să vorbească în plen mai mult decât prevedea Regulamentul Camerei Deputaţilor.

"L-aţi lăsat pe domnul Dragnea să vorbească şase minute nu pe procedură, ci pe fondul proiectului de lege, permiţându-i la punctul de procedură să ţină discursuri politice. Vă atrag atenţia: suntem în Parlament, Camera Deputaţilor, nu suntem la o şedinţă a PSD în care dumneavoastră vă trataţi şeful de partid ca şef de partid. Trebuia să îl trataţi ca simplu deputat'', a spus liberalul.

Orban i-a transmis liderului PSD că liberalii sunt ''intoleranţi faţă de cei care calcă sistematic în picioare Regulamentul Camerei Deputaţilor, bunul simţ şi care nu îi respectă pe colegi atunci când abuzează de faptul că sunt la conducerea acestei Camere".

La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a susţinut că nu are voie să scoată de pe ordinea de zi un proiect de lege.

"Preşedintele Camerei şi niciun membru al acestei Camere, cu excepţia unui lider de grup, nu are voie să ceară şi să scoată el, din proprie iniţiativă, de pe ordinea de zi un proiect de lege aprobat în proiectul ordinii de azi de către Comitetul liderilor şi BP'', a spus Valeriu Zgonea.

''Dacă eu scoteam un proiect de lege pentru că voiam eu, atunci încălcam Regulamentul, dar se pare că unii nu citesc, atunci eram supus sancţiunii Comisiei juridice pentru că eu voiam să scot de pe ordinea de zi fără aprobarea plenului, care este suveran, un proiect de lege", a adăugat el.

Zgonea: Cutuma bate Regulamentul. Legea defăimării, contrabalansare la prevenţia în sănătate a PNL

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a susţinut, miercuri, că PNL face un joc politic şi vrea să facă din Legea defăimării o contrabalansare a proiectului de lege privind prevenţia în sănătate, propus de liberali, care a fost intens discutat în spaţiul public.

''Nu putem să ne păcălim, PNL vrea să facă din această lege (Legea defăimării-n.r.), care este importantă pentru România şi este unică în spaţiul european, o contrabalansare la proiectul de lege care a creat rumoare în spaţiul public (Legea prevenţiei în sănătate-n.r.). Şi au găsit acest instrument, dimineaţă, au găsit cuiul lui Pepelea'', a declarat Valeriu Zgonea.

El a susţinut că liberalii nu vor să modifice Regulamentul ''acolo unde ei îşi fac jocurile politice''.

''Nu vor să modifice acolo unde ei îşi fac jocurile politice şi întodeauna dau vina pe PSD. PSD nu are nicio vină. Să îşi găsească o majoritate şi să facă recomandări la Regulament astfel încât să înţelegeţi ce se întâmplă'', a declarat social-democratul.

Zgonea a explicat că practica înscrierii proiectelor pe ordinea de zi sub rezerva primirii raportului aparţine PNL.

''Nu putem să scoatem de pe ordinea de zi un proiect de lege. Din 2015 încoace, grupul parlamentar PNL a inventat această cutumă, când pui pe ordinea de zi un proiect sub rezerva primirii raportului. Ce înseamnă asta? Că se încalcă prevederile Regulamentului, cu acordul comitetului liderilor care fac ordinea de zi. Comitetul liderilor face ordinea de zi pe baza rapoartelor'', a mai spus Zgonea.

''Cutuma bate Regulamentul'', a subliniat el.

El a precizat că singurul instrument pe care îl are la dispoziţie este suspendarea şedinţei plenului şi convocarea BP.

Valeriu Zgonea a suspendat şedinţa plenului Camerei Deputaţilor şi a convocat BP

 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a suspendat miercuri şedinţa plenului, după ce liderii gruprurilor parlamentare nu au reuşit să ajungă la o înţelegere cu privire la scoaterea de pe ordiena de zi a Legii defăimării, convocând BP pentru a adopta o nouă ordine de zi.

''Constat că liderii grupurilor parlamentare nu s-au înţeles. Suspend şedinţa şi convoc Biroul Permanent pentru un nou proiect al ordinii de zi. Suntem într-un clenci pe care trebuie să îl recunoaştem. Pe de-o parte plenul nu a acceptat să scoatem de pe ordinea de zi proiecte care nu îndeplinesc prevederile articolului 69, iar preşedintele de şedinţă nu are niciun fel de atribuţii în a scoate el, unilateral, un proiect de lege de pe ordinea de zi'', a declarat Valeriu Zgonea.

Dragnea despre Legea defăimării: ''Accentul se pune pe speţe false, fondul legii este toleranţa''

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, miercuri, de la tribuna Camerei Deputaţilor, în condiţiile în care PNL i-a cerut să retragă de pe ordinea de zi Legea defăimării, că fondul acestui proiect este ''toleranţa şi umanitatea'', dezbaterile pe tema restricţionării libertăţii presei fiind false.

''Din păcate constat că ne ferim să vorbim despre obiectul reglementării, fondul legii este toleranţa şi umanitatea. Încă de aseară, accentul se pune pe speţe false şi se manipulează într-un fel care nu este nou'', a declarat Liviu Dragnea.

Iniţiatorul Legii defăimării a susţinut că proiectul de lege nu conţine ''nici măcar o virgulă'' care ar putea restricţiona liberatatea presei de a-i critica pe politicieni.

''Nu cred că mass-media, aşa cum este ea, cu neajunsurile ei, cu lipsa de resurse are nevoie de a defăima grupurile minoritare pentru a se menţine sau a-şi face misiunea socială de informare sau de divertisment. Nu există după adoptarea amendamentelor din comisie de ieri nicio virgulă care să nu dea posibilitatea presei, de exemplu, să critice politicienii sau să îi facă în toate felurile. Nu există nici un fel de prevedere care să interzică sau să limiteze dreptul presei de a critica oameni politic sau nepolitici care sunt consideraţi corupţi sau în alt fel'', a explicat Liviu Dragnea.

El mai susţinut că ''ar fi păcat să fim nepăsători la drama unor minorităţi care sunt vulnerabile ca număr şi care să fie victimizate ca ţap ispăşitor sau marginalizaţi doar pentru că sunt defăimaţi''. În acest context Liviu Dragnea a făcut trimitere la mai multe minorităţi din România - cea musulmană, evrei, saşi, şvabi ardeleni.

''Important este ca acum când se maifestă drama unor conflicte între culturi care fac zeci de mii de victime să rămânem lucizi şi să ne apărăm de populişti care vor să creeze ură sau răzbunare'', a spus liderul PSD afirmând că ''este greu de crezut cum politicieni cu exeprienţă nu înţeleg că toleranţa şi buna înţelegere fac parte din contractul social''.

În replică la solicitarea care i-a fost adresată de liberalul Eugen Nicolăescu privind scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului pe care l-a iniţiat, Liviu Dragnea a afirmat că nu preşedintele unui partid, nici măcar cel al PSD, hotărăşte dacă Regulamentul Camerei se respectă sau nu.

''Eu nu vreau ca această lege să fie adoptată prin încălcarea Regulamentului'', a mai susţinut Liviu Dragnea, cerându-i preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, să rezolve disputa potrivit Regulamentului.

Deputaţii nu au putut scoate Legea defăimării de pe ordinea de zi din cauza lipsei de cvorum

Legea defăimării nu a putut fi scoasă, miercuri, de pe ordinea de zi din Camera Deputaţilor, aşa cum a cerut PNL, din cauza lipsei de cvorum constatate cu ocazia votului, disputele pe marginea actului normativ continuând la ora transmiterii acestei ştiri cu o nouă rundă de consultări.

După mai mult de o oră de certuri, preşedintele Camerei Deputaţilor,Valeriu Zgonea, a propus scoaterea propunerii semnate de Liviu Dragnea de pe ordinea de zi pentru că legea nu a parcurs traseul legislativ prevăzut de Regulament.

În urma votului, rezultatul a fost de 63 de voturi ''pentru'', 41 ''împotrivă'' şi 43 de ''abţineri''.

Motivul disputei este reprezentat de faptul că raportul proiectului de lege nu a fost depus cu cel puţin 3 zile înaintea dezbaterii proiectului de lege şi cu cel puţin 5 zile, în cazul proiectelor pentru care Camera Deputaţilor este for decizional, aşa cum prevede articolul 69, alineatul 2, ci a fost distribuit în cursul dimineţii de miercuri.

În ciuda acestui vot, disputele au continuat în plenul Camerei Deputaţilor. Liderul grupului PSD, Florin Pâslaru, a cerut o nouă pauză pentru consultări între liderii grupurilor parlamentare.

Valeriu Zgonea a precizat că, în situaţia în care nici după această nouă rundă de consultări nu se va ajunge la o concluzie, va cere convocarea Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor şi refacerea ordinii de zi a şedinţei. 

Dispută în Parlament

Nicolăescu a afirmat că raportul proiectului de lege nu a fost depus cu cel puţin 3 zile înaintea dezbaterii proiectului de lege şi cu cel puţin 5 zile, în cazul proiectelor pentru care Camera Deputaţilor este for decizional, aşa cum prevede articolul 69, alineatul 2, ci a fost distribuit în cursul dimineţii de miercuri.

La rândul său, social-democratul Marian Neacşu a afirmat că nu ar fi pentru prima dată când un proiect de lege este dezbătut în plenul Camerei Deputaţilor, în ciuda faptului că raportul a fost înaintat cu întârziere de comisia de specialitate.

"Introducerea proiectelor de lege pe ordinea de zi cu acordul comitetului liderilor nu este o noutate, nici pentru domnul Nicolăescu, nici pentru nimeni din această sală", a declarat Marian Neacşu, de la tribuna Parlamentului, propunând ca plenul să "îşi vadă de ordinea de zi".

Deputatul Remus Cernea a cerut de la Tribuna Parlamentului să se oprească "practicile neregulamentare", afirmând că până când Regulamentul va fi schimbat, el trebuie să fie respectat. "Este o încălcare flagrantă, nu putem încălca Regulamentul", a susţinut Remus Cernea.

Valeriu Zgonea a declarat la rândul său că Legea defăimării este o lege bună, însă solicitarea liberalului Eugen Nicolăescu este îndreptăţită pe fond.

"Am găsit călcâiul lui Ahile, aşa cum am făcut şi cu alegerile locale", a spus Zgonea, îndemnându-i pe liderii grupurilor parlamentare să propună prin intermediul reprezentanţilor din Comisia de regulament amendarea acestuia.

Eugen Nicolăescu a mai cerut o pauză de consultări, după ce timp de o oră şi jumătate liderii de grup nu au putut ajunge la un consens. Liberalul i-a cerut, de asemenea, direct liderului PSD Liviu Dragnea să îşi retragă propunerea de pe ordinea de zi în calitate de iniţiator.

''Fac un apel la domnul Dragnea, în calitatea de preşedinte de partid, care vrea să ne dovedească că respectă regulile acestei ţări, dânsul să propună retragerea de pe ordinea de zi a acestui proiect de lege'', a cerut liberalul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici