DNA a cerut documente "în original" legate de elaborarea OUG privind modificarea Codurilor Penale. Ministerul Justiţiei: "Este o gravă imixtiune în activitatea autorităţii executive"

Ministerul Justiţiei a primit o solicitare DNA de a transmite, până pe 02 februarie, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea Ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codurilor Penale, potrivit Ministerului Justiţiei, care a catalogat acţiunea DNA drept o "gravă imixtiune".

10243 afișări
Imaginea articolului DNA a cerut documente "în original" legate de elaborarea OUG privind modificarea Codurilor Penale. Ministerul Justiţiei: "Este o gravă imixtiune în activitatea autorităţii executive"

DNA a cerut Ministerului Justiţiei documente legate de OUG privind modificarea Codurilor Penale

"În cursul zilei de ieri, 01 februarie 2017, Ministerul Justiţiei a primit solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie – de a transmite, până la data de 02 februarie a.c., în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea şi emiterea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului din data de 31 ianuarie 2017, prin care au fost modificate şi completate Legea nr.286/2009 privind Codul penal şi Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi cu proiectul de lege adoptat de Guvernul României, pentru graţierea unor pedepse. Prin aceeaşi adresă Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat transmiterea documentelor – rezultate ca urmare a corespondenţei interinstituţionale şi interne, scrise sau prin poştă electronică, cu privire la cele două acte normative menţionate, precum şi precizarea numelui, prenumelui şi a datelor de identificare a persoanelor care au participat la redactarea, întocmirea şi/sau avizarea celor două proiecte de acte normative", potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiţiei, remis joi MEDIAFAX.

Documentele au fost solicitate în interesul urmăririi penale efectuate într-un dosar aflat pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Ministerul Justiţiei subliniază faptul că modificarea legislativă a fost şi este asumată de instituţie în exercitarea atribuţiilor statutare şi legale.

"Considerăm că declanşarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonanţe de urgenţă este o gravă imixtiune în activitatea autorităţii executive şi o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituţionale", potrivit sursei citate.

Totodată, Ministerul Justiţiei a mai anunţat faptul că nu are în vedere reorganizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a Direcţiei de Investigare şi infirmă toate informaţiile vehiculate recent în spaţiul public pe această temă.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, a declarat, joi dimineaţă, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) există un dosar care "are o anumită legătură" cu ordonanţa de urgenţă adoptată de Executiv privind modificarea Codurilor Penale, refuzând să dea mai multe detalii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici