Duşa spune că lucrările la baza de la Deveselu ar urma să fie finalizate până la sfârşitul anului

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, miercuri, la Deveselu (Olt), unde a inspectat stadiul lucrărilor la baza militară alături de oficiali americani, că i-a informat pe aceştia că Guvernul face eforturi ca lucrările să fie gata la sfârşitul anului, astfel ca baza să fie operaţională în 2015.

426 afișări
Imaginea articolului Duşa spune că lucrările la baza de la Deveselu ar urma să fie finalizate până la sfârşitul anului

Mircea Duşa (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Ministrul Mircea Duşă şi vicepremierul Liviu Dragnea au mers, miercuri după-amiază, la Deveselu, unde au inspectat lucrările la baza militară, precum şi stadiul investiţiilor făcute în localitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei doi miniştrii s-au întâlnit cu primarul comunei Deveselu, Ion Aliman, cu preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, dar şi cu reprezentanţi ai Congresului SUA.

Mircea Duşa a afirmat că lucrările la baza militară sunt "în grafic" şi că partea română mai are de finalizat sistemul de iluminat şi supraveghere.

"În baza militară în momentul de faţă se află o delegaţie a Congresului SUA care analizează stadiul lucrărilor din bază. Vizavi de graficul pe care noi l-am programat, lucrările se află în grafic. Partea română a executat anul acesta lucrări la împrejmuire şi urmează să finalizăm şi sistemul de iluminat şi supraveghere, iar în locaţia respectivă, acolo unde şi partea americană lucrează, stadiul lucrărilor este în grafic. Eu i-am informat pe reprezentanţii Congresului astăzi (n.r. - miercuri) că vom găsi toată înţelegerea din partea Guvernului României astfel încât toate lucrările din acest obiectiv militar să fie finalizate până la sfârşitul acestui an, astfel încât anul viitor baza să fie operaţională", a spus Duşa.

De asemenea, după verificarea lucrărilor de infrastructură făcute în localitate - la sistemul de alimentare cu apă, sistemul de canalizare, staţia de epurare şi drumuri de acces -, vicepremierul Liviu Dragnea a spus că mai trebuie alocată suma de aproximativ 13 milioane de lei pentru aceste lucrări.

"Am fost întâi în bază, am văzut lucrările care se fac acolo, dar şi lucrările pe care le finanţăm noi de la Ministerul Dezvoltării. Am avut o discuţie cu domnul primar pentru a vedea care este stadiul lucrărilor la cele trei proiecte importante din localitate, şi anume sistemul de alimentare cu apă, sistemul de canalizare şi staţia de epurare. Precum şi drumurile de acces. Mai este nevoie pentru sistemul de alimentare cu apă de un milion şi jumătate de lei pe care-l va primi (n.r. - primarul), mai este nevoie la sistemul de canalizare şi la staţia de epurare de 3,3 milioane de lei, sumă pe care o va primi. Şi la drumuri mai este nevoie de 8 milioane de lei şi va primi în primă fază patru milioane de lei şi apoi în funcţie de ritmul în care va lucra constructorul vom analiza în partea a doua a lui septembrie acest lucru, dacă se vor finaliza lucrările pe toate drumurile", a declarat Liviu Dragnea.

El a susţinut că până la finalul lunii noiembrie staţia de epurare, sistemul de canalizare şi alimentare cu apă vor fi terminate.

Pe de altă parte, primarul din Deveselu a spus că, până în 15 mai 2015, şcoala şi grădiniţa din localitate vor fi complet reabilitate, lucrările începând în primăvara acestui an.

În 2014, statul român trebuie să realizeze sistemul de supraveghere a bazei de la Deveselu, iluminatul şi pavilioanele în care vor fi cazaţi militarii români.

Compania americană KBR a anunţat, în iulie 2013, că a obţinut un contract în valoare de 134 milioane dolari de la Corpul de Ingineri al Armatei americane în Europa pentru a construi instalaţiile primului sistem de apărare antirachetă în Europa, la Deveselu.

Potrivit acestui contract, KBR va muta structura unei clădiri de patru etaje, în care va fi instalat un radar, de pe Coasta de Est a Statelor Unite în România. De asemenea, firma anunţă că va construi în România diverse instalaţii şi infrastructura necesară susţinerii sistemului AEGIS, inclusiv drumuri, clădiri pentru asistenţă, comunicaţii, securitate şi utilităţi.

Lucrările includ construirea instalaţiei de lansarea rachetelor, clădirea pentru radarul Aegis, rezerve de carburant pentru generatoare, clădiri de comandament, stocare şi transmisiuni, construirea zonei de locuit şi crearea de sisteme de securitate fizică (intrări, perimetre).

Amplasamentul de la Deveselu va consta dintr-un sistem radar pentru dirijarea tirului şi sistemul Aegis de comandă, control şi comunicaţii aferent. Separat, va găzdui un număr de module de lansare care conţin sisteme de interceptare SM-3.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici