Emil Constantinescu: Câmpeanu a avut curajul de a lăsa liniştea Parisului pentru România mineriadelor

Fostul preşedinte Emil Constantinescu spune că Radu Câmpeanu a avut curajul de a lăsa liniştea Parisului pentru România mineriadelor, înţelepciunea politică de a reînfiinţa PNL şi o prestaţie plină de eleganţă în campania electorală prezidenţială care nu pot fi uitate.

489 afișări
Imaginea articolului Emil Constantinescu: Câmpeanu a avut curajul de a lăsa liniştea Parisului pentru România mineriadelor

Emil Constantinescu: Câmpeanu a avut curajul de a lăsa liniştea Parisului pentru România mineriadelor

"Curajul său de a veni din liniştea Parisului în România mineriadelor, înţelepciunea politică de a reînfiinţa un mare partid istoric şi prestaţia plină de eleganţă din campania electorală prezidenţială nu pot fi uitate. Chiar dacă ulterior a luat şi decizii politice discutabile, acestea nu pot umbri rolul major pe care Radu Câmpeanu l-a jucat în construirea unei opoziţii democratice reale. Şi nici comportarea sa demnă şi curajoasă din timpul detenţiei în temniţele comuniste, unde nu şi-a trădat idealurile liberale pe care le-a apărat apoi cu consecvenţă şi în cadrul exilului românesc anticomunist", spune Emil Constatinescu, potrivit unui comunicat de presă remis miercuri seara MEDIAFAX.

Fostul preşedinte evocă imaginea lui Câmpeanu, la 20 de ani de la căderea regimurilor comuniste din Europa de Est: "Păstrez în amintire imaginea lui Radu Câmpeanu din sala Senatului Parlamentului României, în decembrie 2009, când la Bucureşti s-au aniversat douăzeci de ani de la prăbuşirea comunismului în Europa de Est. Erau prezenţi personal sau prin mesaje filmate toţi liderii care schimbaseră istoria Europei - Havel, Walesa, Goncz, Jelev şi ceilalţi primii preşedinţi democraţi. Locul lui Radu Câmpeanu era acolo şi aşa va rămâne pe drept în istorie, chiar dacă el nu a avut şansa să câştige alegerile prezidenţiale din 1990, precum ceilalţi".

Radu Câmpeanu, primul preşedintele al PNL după reînfiinţarea acestuia în 1990, a încetat din viaţă la vârsta de 94 de ani.

A fost preşedinte al tineretului universitar în timpul celui de-al doilea război mondial, deţinut politic, a emigrat în Franţa şi s-a întors în ţară după prăbuşirea comunismului, reînfiinţând PNL şi candidând la preşedinţie, în 1990, în competiţie cu Ion Iliescu (FSN) şi cu Ion Raţiu (PNŢCD).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici