Eurodeputat german: România încalcă flagrant principiile Uniunii Europene

România "încalcă flagrant" principiile Uniunii Europene, afirmă eurodeputatul german Elmar Brok, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din PE, subliniind că nu a mai întâlnit niciodată o astfel de situaţie într-un stat care pretinde că este democratic.

1417 afișări
Imaginea articolului Eurodeputat german: România încalcă flagrant principiile Uniunii Europene

Elmar Brok (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Eurodeputatul Elmar Brok, membru al formaţiunii germane CDU şi al Partidului Popular European, a făcut aceste declaraţii într-un interviu acordat postului Deutschlandfunk, preluat de Deutsche Welle.

Întrebat dacă situaţia din România poate fi comparată cu o lovitură de stat, Brok a răspuns: "Da, se aseamănă puţin cu o lovitură de stat. Nu am mai văzut niciodată aşa ceva într-un stat care se consideră democratic. Împotriva tuturor reglementărilor, funcţii-cheie din cadrul statului sunt acaparate rapid de elemente ale Guvernului. Este o încălcare a legilor şi nu pare să înţeleagă nimeni că statul de drept are rolul de a împiedica lumea să facă anumite lucruri. Trebuie acceptat faptul că separaţia puterilor în stat presupune că unele posturi vor fi ocupate de persoane diferite în perioade diferite. Cel mai rău lucru este că Guvernul are autoritatea legală de a emite ordonanţe de urgenţă prin care suspendă atribuţii ale Curţii Constituţionale".

"Este o încălcare flagrantă a principiilor Uniunii Europene. Statul de drept şi democraţia sunt prevăzute în Articolul 7 al Tratatului UE, iar acel articol permite Uniunii Europene să ia măsuri împotriva statelor care încalcă aceste principii", avertizează Brok.

Reporter: "Social-democraţii europeni au o perspectivă mai largă. Preşedintele PE, Martin Schulz, a declarat că nu consideră că România încalcă Tratatul UE, iar Hannes Swoboda, preşedintele grupului social-democrat din PE, afirmă că procedura demiterii preşedintelui este prevăzută de Constituţia României. Cum explicaţi rezervele social-democraţilor?"

"Ei, desigur că sunt fraţi socialişti. Este adevărat că există procedura de demitere a cuiva dintr-o funcţie, dar nu este acceptabil ca o decizie a Curţii Constituţionale şi sensul acestei proceduri să fie anulate printr-o ordonanţă guvernamentală, adică nici măcar printr-o decizie a Parlamentului. Nu poţi abroga decizia instanţei constituţionale prin majoritate simplă sau prin ordonanţe guvernamentale. Este o încălcare clară a Constituţiei. Iar, în acest caz, are scopuri politice", a precizat Brok.

"Nu este relevant dacă cineva crede că preşedintele Băsescu este bun sau rău; el nu a obţinut niciodată putere într-un mod care a încălcat Constituţia. Problema dacă face politică bine sau rău sau dacă este plăcut sau nu - toate acestea nu trebuie să aibă legătură cu respectarea principiilor statului de drept. Acelea sunt chestiuni politice. Iar evaluările politice nu trebuie să afecteze Constituţia. Când fundaţia (constituţională) nu este solidă, statul de drept nu este posibil", explică Brok.

Săptămâna trecută, eurodeputaţii Alain Lamassoure şi Elmar Brok au cerut Comisiei Europene să urmărească atent evoluţia politică de la Bucureşti şi să prezinte un raport care ar putea conduce la suspendarea dreptului de vot al României în Consiliul Uniunii Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici