Eurodeputat PSD: Dacă în Consiliul UE se decide că e Kovesi, iar în PE altcineva, suntem într-un impas

Europarlamentarul PSD Emilian Pavel a declarat, sâmbătă, că, dacă PE alege unul din candidaţii la şefia Parchetului European, pentru care s-a înscris şi Laura Codruţa Kovesi, iar în Consiliul UE este decis un altul, atunci nu se ştie cine va prelua funcţia, pentru că acest lucru nu e reglementat.

4354 afișări
Imaginea articolului Eurodeputat PSD: Dacă în Consiliul UE se decide că e Kovesi, iar în PE altcineva, suntem într-un impas

Eurodeputat PSD: Dacă în Consiliu UE se decide că e Kovesi, iar în PE altcineva, suntem într-un impas

„Dacă Parlamentul European, în comisia LIBE, le dă aviz tuturor celor trei, vine în plen şi un candidat primeşte un vot mai mare ca ceilalţi doi. În rest, nu e reglementată (procedura - n.r.). Nu ştim. Dacă în Consiliu se decide că e doamna Kovesi, iar în Parlament va fi francezul sau germanul sau cine va fi, suntem într-un impas”, a afirmat Emilian Pavel, sâmbătă la Antena 3.

Eurodeputatul PSD a adăugat că, luni, va avea loc o şedinţă între coordonatorii Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE). a Parlamentului European, însă doar la reuniunea din 26 februarie vor participa la audieri cei trei candidaţi pentru şefia Parchetului European.

„Va avea loc luni o şedinţă între coordonatorii Comisiei LIBE. Este o şedinţă foarte închisă”, a mai spus Emilian Pavel.

Acesta a dat detalii şi despre procedura în Comisia LIBE, precizând că fiecare candidat are 9 minute la dispoziţie în forul legislativ european, timp insuficient pentru a o întreba pe fosta şefa a DNA despre protocoale sau despre ce căuta în sufrageria lui Gabriel Oprea în seara alegerilor din 2009.

„Aş dori să vă spun cum vor fi audiaţi cei trei candidaţi, pentru că doamna Kovesi nu e singurul gardian al justiţiei europene, ţar al jusţiei europene. Va avea fiecare candidat câte 9 minute. În acele 9 minute nu am putea s-o intrebăm pe doamna Kovesi ce înseamnă protocoalele, ce a căutat dânsa la domnul Oprea în sufragerie, în seara alegerilor. Nu am putea să enumerăm acele 18 dosare ale dânsei. Toate dosarele au nr de inregistrare din 2018, dar sunt mult mai vechi. Chiar dânsa a explicat că acest dosar nou cu Ghiţă e din 2017. Ele au număr nou de înregistrate de când este Secţia specială”, a explicat europarlamentarul PSD.

Întrebat de ce fosta şefă a DNA a plecat încă de vineri la Bruxelles, Emilian Pavel a răspuns: „Pentru lobby, interzis în România”.

Laura Codruţa Kovesi s-a prezentat, vineri, la audierea de la Secţia pentru anchetarea magistraţilor, la ieşire anunţând că are calitatea de suspect şi că a recuzat doi magistraţi din secţie. După audieri, ea a fost văzută la aeroport, unde pleca spre Bruxelles.

Ancheta este legată de declaraţiile lui Sebastian Ghiţă cu privire la aducerea în ţară a inculpatului Nicolae Popa din Jakarta. Kovesi a declarat, la ieşirea de la audieri că nu a avut o implicare directă în aducerea în ţară a acestuia.

Fostul procuror-şef al DNA se află pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru şefia Parchetului European. În acest context, ea urmează să fie audiată, la sfârşitul lunii febpe 26 februarie, în comisia LIBE a Parlamentului European, procesul de selecţie urmând a fi finalizat până la finele lunii martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici