Eurodeputaţii USL au cerut în plenul Parlamentului European calendar de încheiere a monitorizării MCV

Eurodeputaţii USL au cerut, miercuri seară, într-o dezbatere în plenul Parlamentului European, un calendar de încheiere a monitorizării României şi Bulgariei prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), reprezentantul Comisiei Europene arătând însă că aceasta va continua ca şi până acum.

656 afișări
Imaginea articolului Eurodeputaţii USL au cerut în plenul Parlamentului European calendar de încheiere a monitorizării MCV

Eurodeputaţii USL au cerut în plenul Parlamentului European calendar de încheiere a monitorizării MCV (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Eurodeputaţii USL Corina Creţu şi Ioan Mircea Paşcu (PSD), Norica Nicolai şi Cristian Buşoi (PNL) au cerut în intervenţiile lor ca din partea Comisiei Europene (CE) să fie prezentat un calendar cu termen clar de încetare a monitorizării MCV.

TITLURILE ZILEI

"MCV este o excepţie de la regulile de funcţionare ale UE, criteriile după care sunt judecate România şi Bulgaria sunt tot mai relative", a afirmat Corina Creţu, care a cerut pe lângă un calendar privind încetarea MCV şi ca din partea Comisiei Europene să fie mai multă transparenţă şi o consultare mai bună a părţii române cu privire la concluziile din rapoarte.

"Solicit Comisiei Europene să elaboreze o metodologie de lucru şi mai ales un calendar clar de închidere a acestui mecanism care a devenit mai degrabă unul de verificare decât de cooperare, un mecanism intens politizat şi o sursă de atacuri politice", a afirmat şi eurodeputatul PNL Cristian Buşoi.

De asemenea, eurodeputatul Norica Nicolai a susţinut: "Nu avem de-a face cu un mecanism juridic care este unul sui generis pentru că el nu are un termen între părţile contractate, nu are o metodologie despre care acum vorbiţi că se pune la punct, nu are decât o viziune discreţionară, partizană politic, generată de interesele unui grup politic".

Pe de altă parte, eurodeputaţii PDL precum Marian Jean Marinescu, Cristian Preda şi Elena Băsescu au arătat că MCV a fost creat pentru a ajuta România să devină un stat de drept şi să se alinieze la standardele europene, ei criticând Guvernul şi Parlamentul pentru concluziile din ultimul raport MCV de pe 30 ianuarie.

"Statul de drept are, dimpotrivă, mulţi adversari la Bucureşti. Iar cel mai aprig e chiar primul-ministru al guvernului. Socialistul Victor Ponta nu vrea să asume exigenţele domniei legii. El a descris solicitările din ultimul raport MCV ca atacuri partizane, inutile, inexact", a afirmat Cristian Preda.

Şi Elena Băsescu a arătat că "zona politică atârnă ca o piatră de moară, având în continuare probleme majore", iar problemele menţionate în ultimul raport MCV sunt cauzate de faptul că unii miniştri şi parlamentari "sfidează opinia publică şi bunul simţ".

Pe de altă parte, în concluzia dezbaterii, după ce a ascultat discursurile eurodeputaţilor români, comisarul Fule a subliniat că nu a auzit pe nimeni cerând un calendar de rezolvare a recomandărilor făcute în raportul MCV. "A fost într-adevăr o dezbatere extrem de interesantă. Am auzit foarte mulţi dintre dumneavoastră referindu-se la calendarul de eliminare a MCV. E interesant că nimeni nu s-a referit la calendarul rezolvării recomandărilor făcute în cadrul MCV", a spus comisarul european.

El a arătat că problemele ridicate în România şi Bulgaria privind MCV au fost influenţate şi de tendinţa unor state membre de a face o legătură politică între aderarea la Schengen şi MCV.

"Aş dori să subliniez aici încă o dată că noi, Comisia, nu sprijinim această legătură. Procesul Schengen are propriile sale instrumente de verificare a capacităţii şi MCV nu vrea a înlocui aceste instrumente", a afirmat Fule.

El a subliniat şi că acele concluzii ale raportului MCV pentru România din 30 ianuarie au fost aprobate săptămâna aceasta şi de Consiliul UE, prin concluziile reuniunii CAG, la care au participat oficiali din toate cele 27 state membre ale Uniunii.

"MCV a fost extrem de important pentru progres şi rămâne un instrument adecvat pentru a ajuta eforturile de reformare pentru a obţine un record de rezultate concrete şi de durată pentru a atinge obiectivele Mecanismului". Credeţi că am citat dintr-un raport mai vechi al Comisiei? Am citat din concluziile CAG care au fost adoptate acum două zile unanim, prin consens în rândul statelor membre", a afirmat Fule.

El a arătat că MCV este un instrument "adecvat" şi "de succes", iar Comisia Europeană va continua să monitorizeze România şi Bulgaria "ca şi până acum". "Vorbim despre respectarea statului de drept în statele membre, care e un subiect permanent pentru noi, iar MCV este un instrument relevant în acest sens. Comisia va continua să monitorizeze progresul României şi Bulgariei aşa cum a făcut-o şi până acum", a spus comisarul european. El a recunoscut totuşi că, aşa cum a afirmat şi preşedintele Jose Manuel Barroso, este nevoie de instrumente care să asigure că toate statele UE respectă valorile europene şi statul de drept.

Fule a mai amintit că un sondaj Eurobarometru din 2012 a indicat că românii şi bulgarii susţin în proporţie de circa 70% monitorizarea MCV, considerând-o necesară pentru ca ţările lor să atingă standardele europene.

Comisarul european a reconfirmat că noi rapoarte MCV pentru România şi Bulgaria vor fi prezentate în luna decembrie a acestui an.

Dezbaterea din PE privind MCV a avut loc miercuri seară, la finalul sesiunii de lucru, de la 23.30 ora locală de la Strasbourg. Această dezbatere a fost solicitată de eurodeputaţii USL încă de la începutul lunii februarie, după prezentarea raportului MCV din 30 ianuarie, însă conducerea PE a acceptat să fie introdusă abia acum pe ordinea de zi a plenului PE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici