Fenechiu: Nu scrie în nicio lege din România că eu sunt incompatibil cu funcţia de ministru

Relu Fenechiu consideră că nu este incompatibil cu funcţia de ministru şi declară că în nicio lege din România nu scrie aşa ceva, el precizând din nou că este trimis în judecată pentru o faptă de complicitate la abuz în serviciu "şi atât".

270 afișări
Imaginea articolului Fenechiu: Nu scrie în nicio lege din România că eu sunt incompatibil cu funcţia de ministru

Relu Fenechiu (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"Punctul meu de vedere oficial este că eu consider că nu sunt incompatibil cu această funcţie. Faptul că sunt trimis în judecată pentru o faptă de complicitate la abuz în serviciu şi atât, de pe vremea când nu eram nici ministru, nici măcar parlamentar...nu scrie în nicio lege din România că eu sunt incompatibil cu această funcţie", a spus Fenechiu, în urma raportului prezentat de Comisia Europeană.

Întrebat de jurnalişti dacă pentru imaginea ţării "dă bine", Fenechiu a răspuns: "Câte nu dau bine pentru imaginea ţării, câte dau mult mai rău...".

Comisia Europeană aşteaptă să constate în continuare progrese în ceea ce priveşte independenţa justiţiei, dar şi ca politicienii să ofere un exemplu "dându-se la o parte" atunci când există acuzaţii de corupţie sau decizii privind integritatea, a declarat, luni, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul Victor Ponta.

Comisia Europeană a modificat textul raportului MCV publicat miercuri, formula "dintre persoanele nou-numite în funcţia de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de corupţie" fiind înlocuită cu "în rândul noilor miniştri există două cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal".

Raportul MCV preciza, în varianta publicată miercuri, că noul Guvern de la Bucureşti şi-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, dar trei dintre noii miniştri erau cercetaţi penal, iar cerinţele constituţionale, inclusiv suspendarea din funcţie a unui ministru în cazul trimiterii în judecată, vor trebui aplicate în integralitate.

În varianta existentă pe site-ul Comisiei joi seară, paragraful a fost modificat: "Noul Guvern şi-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, însă în rândul noilor miniştri există două cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal pentru fapte de corupţie. În recomandările sale din luna iulie, Comisia şi-a exprimat speranţa că miniştrii vor da un exemplu în ceea ce priveşte respectarea aspectelor legate de integritate: acelaşi lucru este aşteptat şi în ceea ce priveşte acuzaţiile de corupţie. Este esenţial pentru credibilitatea unui guvern ca persoanele care îndeplinesc funcţii ministeriale să se bucure de încrederea publicului, de exemplu prin prezentarea demisiei atunci când există împotriva lor un raport ANI în materie de integritate. Cerinţele constituţionale, inclusiv suspendarea din funcţia de ministru în cazul trimiterii în judecată, vor trebui aplicate în integralitate".

Un document oficial precum cel al Comisiei Europene trebuie să prezinte foarte clar şi serios problemele legate de corupţie şi nu poate indica, ca în presă, pe surse, că ar fi trei miniştri cercetaţi pentru fapte de corupţie, a declarat, joi, premierul Victor Ponta.

"Dincolo de ceea ce se poate scrie în presă, într-un document oficial cum este cel al Comisiei Europene lucrurile trebuie să fie foarte clare. «Pentru fapte de corupţie sunt trei miniştri»: nu e adevărat. Pentru fapte eventual asimilate corupţiei, este vorba de abuz în serviciu, a fost trimis în judecată Fenechiu. Dragnea nu este cercetat pentru fapte de corupţie, ci pentru Legea referendumului şi legi electorale, iar pe al treilea nu l-am găsit. Într-un document oficial cum este cel al Comisiei Europene nu poţi să vorbeşti ca în presă, pe surse, că sunt trei, trebuie să vorbeşti serios, ori lucrul ăsta, dacă eram consultaţi cu o zi înainte, l-am fi putut îndrepta. La fel, nu poţi să spui că cu cei patru miniştri care au sesizare de la ANI nu s-a întâmplat nimic. S-a întâmplat, nu mai sunt în Guvern, niciunul din cei patru, chiar dacă nu există niciun fel de condamnare definitivă împotriva lor", a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că mesajul Comisiei Europene în legătură cu miniştrii cercetaţi este către premier, şeful statului precizând că, dacă ar fi putut, el s-ar fi opus numirii acestora, însă legal nu a avut posibilitatea.

El a adăugat că politicienii nu sunt deasupra legii şi trebuie să fie un exemplu.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că demisia ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, va putea să vină în momentul în care va exista o sentinţă, chiar şi în primă instanţă, precizând că inclusiv Traian Băsescu ar fi trebuit să demisioneze ca urmare a cercetării sale.

PDL va solicita Birourilor permanente ale celor două Camere organizarea unei şedinţe comune a Parlamentului dedicată raportului MCV şi îi cere premierului Victor Ponta să-l demită pe ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a anunţat luni prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda.

Ulterior, la Bruxelles, premierul Victor Ponta a declarat că Fenechiu va fi obligat să demisioneze din postul de ministru dacă la prima instanţă va exista o decizie de condamnare a acestuia pentru fapte penale, fără să se mai aştepte o decizie definitivă şi irevocabilă a instanţei judecătoreşti.  

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici