Fifor, fost ministrul al Apărării, despre candidatura României la ONU: E momentul ca Iohannis să îşi asume acest eşec diplomatic

Purtătorul de cuvânt al PSD Mihai Fifor a declarat, referitor la pierderea de către România a poziţiei de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, că e momentul ca şeful statului Klaus Iohannis să îşi asume acest eşec diplomatic.

424 afișări
Imaginea articolului Fifor, fost ministrul al Apărării, despre candidatura României la ONU: E momentul ca Iohannis să îşi asume acest eşec diplomatic

Fifor, fost ministrul al Apărării, despre candidatura României la ONU: E momentul ca Iohannis să îşi asume acest eşec diplomatic

„Nu au trecut nici 3 luni de când preşedintele Iohannis susţinea sus şi tare că, potrivit Constitutiei, preşedintele este titular al deciziilor de politică externă a României şi reprezentant al ţării noastre în plan extern. Acum, că România nu a câştigat locul în ONU, Iohannis nu mai vrea să fie titularul deciziei de politică externă a României. Normal să nu mai vrea, oricum nu a făcut nimic din această calitate conferită de Constituţie. În realitate, preşedintele Klaus Iohannis poartă cea mai mare parte din vină, în calitate de şef al diplomaţiei româneşti, pentru eşecul privitor la obţinerea locului de membru nepermanent al României in Consiliul de Securitate al ONU. Trimiterea unor scrisori, ceea ce i se pare un mare merit, nu echivalează cu declaraţii publice oficiale şi nici cu solicitări clare în foruri care ar fi putut face diferenţa”, a scris Mihai Fifor, vineri, pe Facebook.

Social-democratul s-a întrebat de ce nu a abordat această temă Klaus Iohannis la Summitul de la Sibiu din 9 mai.

„De ce preşedintele Iohannis nu a abordat subiectul la recentul Summit de la Sibiu? Dacă ar fi făcut asta, măcar in întâlniri bilaterale, ar fi putut obţine voturi în plus. Preşedintele Iohannis nu a cerut acest lucru nici de pe peluza Casei Albe, unde a avut onoarea, în numele României, sa susţină o conferinţă de presă împreună cu preşedintele SUA, Donald Trump. Linia de politică externă promovată de domnul Iohannis, fără consultarea Parlamentului, obstrucţionând permanent Guvernul în numirea ambasadorilor, a contribuit decisiv la acest rezultat înregistrat la ONU”, a completat Fifor.

El a adăugat că preşedintele Iohannis trebuie să dea explicaţii ce acţiuni a întreprins pentru ca România să obţină acel loc în Consiliul de Securitate al ONU.

„Preşedintele ar trebui să ne explice ce a făcut în această calitate pe care şi-a atribuit-o singur, pentru a obţine acel loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Cu câţi şef de stat sau de guvern a negociat pentru a susţine candidatura României şi care sunt rezultatele acelor negocieri? Apoi, domnul Iohannis a refuzat cu obstinenţă să vină să explice în faţa Parlametului şi a românilor, care sunt liniile de politică externă în care a angajat România. A refuzat să prezinte mandatul cu care s-a prezentat la reuniunile Consiliului Europen şi să le spună românilor care au fost rezultatele acelor întâlniri pentru România. E momentul ca presedintele Iohannis sa isi asume acest esec diplomatic major al Romaniei”, a conchis Mihai Fifor.

Reacţia acestuia vine după ce Estonia a obţinut o poziţie de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, pentru perioada 2020-2021, în detrimentul României, informează organizaţia internaţională. Estonia a obţinut locul de membru nepermanent după două tururi de scrutin, desfăşurate pe data de 7 iunie la sediul Naţiunilor Unite de la New York, în cadrul celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale.

După un prim tur care s-a încheiat cu un rezultat neconcludent, Estonia a câştigat runda decisivă cu 132 de voturi, în timp ce România a fost susţinută de 58 de ţări, relatează presa internaţională.

Taguri:
fifor,
psd,
onu

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici