Firea: Principalele bunuri în declaraţiile de avere ale lui Ponta şi Dacianei Sârbu, proprietăţi individuale

Gabriela Firea, purtător de cuvânt al campaniei candidatului PSD la Preşedinţie, susţine, referitor la sesizarea lui Ludovic Orban (PNL), că principalele bunuri ce apar în declaraţiile de avere ale lui Victor Ponta şi Dacianei Sârbu sunt dobândite înainte de căsătorie, fiind proprietăţi individuale.

1416 afișări
Imaginea articolului Firea: Principalele bunuri în declaraţiile de avere ale lui Ponta şi Dacianei Sârbu, proprietăţi individuale

Gabriela Vrânceanu Firea (Imagine: Liviu Adascalitei/ Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al campaniei candidatului la Preşedinţie Victor Ponta a transmis, printr-un comunicat de presă, o serie de precizări "în urma anunţului deputatului PNL Ludovic Orban conform căruia a sesizat Agenţia Naţională de Integritate cu privire la declaraţia de avere a preşedintelui PSD şi a soţiei sale, Daciana Sârbu".

"Declaraţiile de avere ale preşedintelui PSD, Victor Ponta, şi ale soţiei sale, europarlamentarul Daciana Sârbu, au fost verificate în mai multe rânduri de către ANI, fără a fi identificate în aceste ocazii încălcări ale prevederilor legale. Deci, ambele seturi de declaraţii de avere şi interese au fost verificate de către ANI. Principalele bunuri care apar în declaraţiile de avere au fost dobândite de Victor Ponta şi Daciana Sârbu înainte de căsătorie, deci ele reprezintă proprietăţi individuale nu comune, apărând de aceea doar în declaraţia deţinătorului", menţionează sursa citată.

Firea mai arată că Victor Ponta şi Daciana Sârbu "şi-au făcut publice declaraţiile de avere şi de interese, conform legii, într-o deplină transparenţă".

"Deplângem faptul că domnul Iohannis acceptă sau chiar încurajează ca apropiaţii săi să depună plângeri împotriva unui contracandidat. Astfel de abordări constituie un mod murdar şi ridicol de a purta bătălia electorală, iar PSD se angajează să nu folosească niciodată asemenea metode contra domnului Iohannis sau a oricărui alt candidat la alegerile prezidenţiale", se mai arată în comunicatul Gabrielei Firea.

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a anunţat, marţi, în faţa sediului Agenţiei Naţionale de Integritate, că depus o sesizare pentru cercetarea premierului Victor Ponta şi a soţiei acestuia, Daciana Sârbu, pentru că cei doi nu ar fi declarat împreună şapte case pe care le-ar deţine.

"Sesizez oficial încălcarea flagrantă de către prim-ministrul Victor Ponta a legislaţiei privind integritatea în exercitarea funcţiei publice. Este vorba despre declaraţia de avere depusă de Victor Ponta în care, din 2010, de la apariţia Legii 176/2010, omite în mod intenţionat să treacă bunurile soţiei, fiind vorba despre Daciana Sârbu, soţia domnului Ponta, europarlamentar PSD. Reprezintă o încălcare gravă a Legii 176, articolul 3, alineatul 2, care prevede obligativitatea persoanei publice de a completa declaraţia de avere incluzând bunurile soţiei şi ale copiilor aflaţi în întreţinere", a susţinut Orban.

De asemenea, vicepreşedintele PNL a precizat că a mai solicitat ANI să constate infracţiunea de fals în declaraţii care ar fi comisă de premierul Victor Ponta.

Orban a mai declarat că preşedintele ANI nu l-a primit în audienţă şi a menţionat că îi cere acestuia ca inspectorii de integritate să soluţioneze "cu celeritate" sesizarea depusă, pentru că Victor Ponta este candidat la alegerile prezidenţiale şi prim-ministru.

"Să arate acelaşi zel pe care îl arată în cazul sutelor şi miilor de primari acuzaţi pentru incompatibilitate, pentru prezenţa în AGA sau în consiliile de administraţie, să arate acelaşi zel şi în cazul premierului şi candidatului la preşedinţie Victor Ponta", a spus Orban.

"Probabil a considerat că electoratul PSD nu va privi cu ochi buni să vadă că Victor Ponta are de fapt şapte case în proprietate, nu mă refer la terenuri, la conturi şi alte bunuri. Şi-o fi imaginat că votanţii PSD nu-l vor vota pe Victor Ponta aflând că la vîrsta de 42 de ani deţine, împreună cu soţia, 7 case", a spus Orban, explicând astfel de ce premierul nu a completat corect, în opinia sa, declaraţia de avere.

Vicepreşedintele PNL a menţionat că dacă în termen de o săptămână ANI nu va soluţiona sesizarea sa, se va adresa Parchetului de pe lângă ICCJ, cu privire la infracţiunea de fals în declaraţii.

Orban a precizat că a observat că familia Ponta ar avea şapte case uitându-se pe declaraţia de avere a lui Victor Ponta şi pe cea a Dacianei Sârbu. El a precizat că sesizarea adresată ANI a fost făcută şi pe numele europarlamentarului Daciana Sârbu.

Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice prevede, la articolul 3, alieneat 2, că declaraţiile de avere se fac în scris, pe propria răspundere, şi cuprind drepturile şi obligaţiile declarantului, ale soţului/soţiei, precum şi ale copiilor aflaţi în întreţinere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici