Flutur: Guvernul va emite o OUG pentru sprijinirea prin garantare a afacerilor tinerilor

Guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă pentru susţinerea tinerilor între 18 şi 35 de ani prin acordarea din Fondul de garantare pentru IMM a unor ajutoare de stat sub formă de garanţii, a anunţat vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur.

22 afișări
Imaginea articolului Flutur: Guvernul va emite o OUG pentru sprijinirea prin garantare a afacerilor tinerilor

Flutur: Guvernul va emite o OUG pentru sprijinirea prin garantare a afacerilor tinerilor (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Flutur a precizat că cei din Biroul Permanent Naţional al PDL au discutat despre aceste prevederi ale "Legii start-up".

Potrivit lui Gheorghe Flutur, pentru a beneficia de garanţii din fondul de garantare pentru IMM, trebuie să fie îndeplinite anumite condiţii, cum ar fi ca firmele să aibă minim doi angajaţi şi să reinvestească profitul.

"Guvernul, prin Ordonanţă de Urgenţă, intenţionează să emită un act normativ referitor la susţinerea tinerilor. E vorba despre legea start-up. Este o lege europeană. Este vorba de sprijinirea tinerilor între 18 şi 35 de ani. Acordarea din Fondul naţional de garantare a IMM a unor ajutoare de stat, ne referim aici la garanţii, funcţie de resursele pe care le avea Guvernul în perioada următoare, pe 2010, pe 2011, în condiţii pe care Guvernul le va cere prin acest act normativ. Şi aici trebuie să aibă minim doi angajaţi, să reinvestească profitul. Sunt facilităţi, scutiri la angajatori pentru fondul de sănătate şi pensii astfel încât să stimulăm apariţia acestor firme, a unor întreprinderi mici şi mijlocii care să-şi poată dezvolta afaceri", a precizat Gheorghe Flutur.

El a mai spus că aceste firme au nevoie de un plan de afaceri care să fie validat de Fondul pentru garantare a IMM şi să fie acceptat de bancă.

Potrivit lui Flutur, bugetul alocat pentru susţinerea tinerilor este un "buget limitat". "Vor fi câteva sute de firme susţinute în acest an şi câteva mii de firme vor fi sprijinite anul viitor. Ca schemă de finanţare este un plafon maxim de 100 mii de euro, până la 8% să beneficieze de garanţii de la Fondul naţional de garantare a IMM", a adăugat vicepreşedintele PDL.

"Acest proiect de lege, ordonanţă de urgenţă îl pregăteşte Guvernul şi astăzi a fost o prezentare în BPN", a adăugat Gheorghe Flutur.

Premierul Emil Boc a anunţat, miercuri, că proiectul de act normativ în baza căruia tinerii întreprinzători în vârstă de până la 35 ani vor beneficia de o serie de facilităţi la iniţierea unei afaceri va fi discutat de Guvern în şedinţa din această săptămână.

Proiectul de act normativ, prezentat de MEDIAFAX în luna iulie, prevede că tinerii întreprinzători vor beneficia de scutire de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de patru salariaţi, angajaţi pe durată nedeterminată, şi de un ajutor de stat în cuantum de cel mult 20% din valoarea proiectului pentru implementarea căruia a fost întocmit un plan de afaceri agreat de o entitate finanţatoare (bancă, instituţie financiară nebancară, fond de garantare), dar nu mai mult de 10.000 euro.

Tinerii antreprenori, cu o vârstă de până la 35 de ani, vor mai beneficia de scutirea de la plata taxelor pentru operaţiunile efectuate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi, respectiv, de oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale, vor avea acces prioritar la închirierea spaţiilor pentru desfăşurarea activităţii în cadrul structurilor de sprijinire a afacerilor - incubatoare de afaceri, parcuri tehnologice şi de software, iar angajaţii şi asociaţilor vor putea accesa orice formă de instruire, informare şi documentare în domeniul afacerilor, organizată de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi de unităţile din subordinea sau în coordonarea acestuia.

De asemenea, aceştia vor primi consultanţă, generală şi/sau de specialitate, pe baza co-finanţării cheltuielilor aferente, din fonduri proprii şi atrase şi vor putea obţine credite bancare cu perioadă de graţie sau de alte forme de finanţare pe baza accesului la garanţii acordate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat pentru împrumuturile destinate realizării producţiei pentru export şi investiţiilor pentru extinderea şi dezvoltarea propriei activităţi.

În ceea ce priveşte obligaţiile întreprinzătorilor, aceştia trebuie să reinvestească integral profitul realizat în anul fiscal precedent şi totodată, să capitalizeze profitul astfel încât, la data de 31 decembrie a anului în care se împlinesc trei ani de la data înregistrării, capitalul social al societăţii să atingă echivalentul în lei al sumei de 1.000 euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici