Foştii prefecţi îl ameninţă pe Ludovic Orban cu procese

Mai mulţi prefecţi au semnat o plângere prealabilă pe care i-au trimis-o lui Victor Orban, în care susţin că prefecţii care i-au înlocuit nu îndeplinesc condiţiile legale pentru aceste funcţii. Ei ameninţă că se vor adresa instanţei dacă hotărârile de numire nu vor fi „puse în legalitate”.

6824 afișări
Imaginea articolului Foştii prefecţi îl ameninţă pe Ludovic Orban cu procese

Foştii prefecţi îl ameninţă pe Ludovic Orban cu procese

Printre foştii prefecţi care au semnat petiţia se numără şi Nicolae Drăghia, fost reprezentant al Guvernului în judeţul Mehedinţi. Acesta a declarat, pentru MEDIAFAX, că a semnat plângerea prealabilă care i-a fost trimisă premierului Orban la finalul săptămânii trecute.

Nicolae Drăghia spune că grupul foştilor prefecţi nu contestă deciziile de înlocuire din funcţie, ci hotărârile prin care au fost numiţi 31 de noi prefecţi şi subprefecţi. Potrivit acestuia, mulţi dintre aceştia nu îndeplinesc condiţiile legale pentru a ocupa aceste funcţii.

„Noi am vrut să tragem un semnal de alarmă asupra nelegalităţii acestor hotărâri, nu în raport cu noi. Noi suntem doar persoane interesate şi încercăm să respectăm legea. Numirile lor au fost ilegale din punct de vedere al deţinerii calităţii de cursant pentru această funcţie, unii dintre ei. Alţii sunt la cabinete parlamentare şi nu puteau să fie ca funcţie publică, etc. Nu am făcut această plângere prealabilă pentru noi, ca persoane publice sau foşti prefecţi. Hotărârile prin care am fost noi înlocuiţi, asta este o altă problemă şi asta ne-o rezolvăm noi, personal”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Nicolae Drăghia, fostul prefect al judeţului Mehedinţi.

Acesta spune că singurul lucru pe care-l aşteaptă de la premier este „să pună în legalitate aceste hotărâri”. În caz contrar, va fi deschisă o acţiune pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

Fostul prefect de Mehedinţi spune că el nu a contestat decizia de numire a succesorului său pentru că nu este cazul, dar îşi va cere în instanţă funcţia care i-a fost luată.

„Eu, de exemplu, sunt înalt funcţionar public şi poate singurul şi cel mai vechi din această zonă. Şi după activităţi excepţionale, vine această….de fapt, eu am mai câştigat o rundă de bătălii şi în guvernul Cioloş, cu o schimbare ilegală cu aceleaşi personaje, dar mă rog… În plângerea prealabilă nu este inclus şi Mehedinţiul. Aici nu este cazul”, a mai spus Nicolae Drăghia.

Şi fostul prefect al judeţului Iaşi s-a alăturat grupului nemulţumiţilor. Marian Şerbescu a declarat corespondentului MEDIAFAX că a semnat plângerea prealabilă din solidaritate cu ceilalţi, dar nu ştie dacă v-a ajunge în instanţă pentru că nu are ce-i reproşa succesorului său.

„Toţi prefecţii au fost contactaţi de un avocat, noi am dat un accept de reprezentare. E un avocat din Bucureşti care a făcut o plângere prealabilă, care spune că posturile de prefecţi şi subprefecţi trebuie ocupate de înalţi funcţionari. Eu am semnat în semn de solidaritate cu colegii din ţară, pentru că Marian Grigoraş (actualul prefect al Iaşului-n.r.) are cursurile, el a mai fost prefect, deci nu e cazul la noi. Eu am dat împuternicire acestui avocat să facă plângerea prealabilă, dar până la acţiunea efectivă în instanţă mai este timp. Avocatul a făcut această plângere prealabilă în numele Asociaţiei Prefecţilor şi Subprefecţilor. Eu nu ştiu dacă continui cu eventuala acţiune în instanţă, pentru că la Iaşi nu e cazul. Ei contestă că au fost multiple numiri de prefecţi şi subprefecţi care nu au cursurile de înalţi funcţionari”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Marian Şerbescu, fost prefect al Iaşului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici