Geoană a luat acasă majoritatea cadourilor primite ca preşedinte al Senatului

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a păstrat majoritatea cadourilor primite în acţiuni de protocol în exerciţiul funcţiei în anul 2009, potrivit listei oficiale publicate pe pagina de internet a Senatului.

38 afișări
Imaginea articolului Geoană a luat acasă majoritatea cadourilor primite ca preşedinte al Senatului

Geoană a luat acasă majoritatea cadourilor primite ca preşedinte al Senatului (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Potrivit legii, demnitarii trebuie să declare cadourile de peste 50 de euro primite în exerciţiul funcţiei. Cadourile estimate a valora până în 200 euro pot fi păstrate de demnitar, cele evaluate peste această sumă putând fi păstrate dacă demnitarul achită diferenţa între 200 euro şi valoarea cadoului respectiv.

Preşedintele Senatului a primit, cu ocazia unor acţiuni de protocol în 2009, 27 de cadouri, el păstrând 25 dintre acestea, două fiind lăsate în patrimoniul Senatului, din cauza valorii estimate, de peste 200 de euro.

Geoană a primit şi două cadouri mai scumpe, evaluate la peste 200 euro, pe care le-a lăsat în patrimoniul Senatului.

Unul dintre aceste cadouri este o geantă din piele sintetică, în care se afla un covor de lână pură, lucrat manual, cu dimensiunile de 295 cm/210 cm, decorat cu desene tradiţionale azere, evaluat la 1.166 euro.

Al doilea cadou lăsat de Geoană în patrimoniul Senatului este un set de şase platouri metalice din staniu 94%, cu diametrul de 33 cm, având poansonate pe cercul exterior sigla Casei Regale a Belgiei. Cadoul respectiv a fost evaluat la 285 euro.

Printre cadourile luate acasă de preşedintele Senatului se numără mai multe vaze din porţelan sau cristal, diverse albume fotografice, o faţă de masă cu dimensiunile de 240 cm/160 cm, o casetă din lemn lăcuit încrustată cu sidef, o replică din bronz a unui vas antic pentru mirodenii, o eşarfă din mătase naturală, o statuetă din argint, de aproximativ 80 de grame, reprezentând un taur încordat, un fluier tradiţional armenesc din lemn, un platou din tablă argintată cu diametrul de 29 cm şi mai multe platouri din argint.

Valoarea totală a celor 25 de cadouri declarate ca fiind restituite lui Geoană este de 1.984 de euro.

Potrivit aceleiaşi surse, şi preşedintele Comisiei de politică externă, Titus Corlăţean, a primit două cadouri cu titlu gratuit: un platou oval din metal aurit, cu diametrul de 20 cm, estimat la 50 euro, şi un platou rotund de argint cu diametrul de 14 cm şi greutatea de aproximativ 70 grame, evaluat la 96 de euro. Preşedintele Comisiei de politică externă a păstrat, de asemenea, cele două cadouri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici