Geoană dă asigurări că nu există semne de ameninţare rusă la adresa Suediei şi Finlandei

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, nu vede nicio ameninţare militară imediată din partea Rusiei la adresa Suediei şi Finlandei şi este încrezător că aceste ţări aspirante la statutul de membru NATO vor adera la Alianţă în ciuda obiecţiilor Turciei.

131 afișări
Imaginea articolului Geoană dă asigurări că nu există semne de ameninţare rusă la adresa Suediei şi Finlandei

Finlanda şi Suedia au solicitat luna trecută să adere la NATO ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, dar se confruntă cu opoziţia Turciei, care le acuză că susţin şi adăpostesc militanţi kurzi şi alte grupuri pe care le consideră teroriste.

„Suntem încrezători că Suedia şi Finlanda se vor alătura rândurilor noastre", a declarat secretarul general adjunct Mircea Geoană, potrivit Reuters, la Summitul pentru democraţie de la Copenhaga: „Aliaţii au anumite preocupări. Şi Turcia are unele îngrijorări care sunt legitime atunci când este vorba de terorişti".

Suedia şi Finlanda au condamnat terorismul şi s-au arătat deschise la dialog.

Întrebat despre garanţiile de securitate oferite Suediei şi Finlandei în perioada de până când vor deveni membre cu drepturi depline ale NATO, Geoană a spus că nu vede niciun risc real pentru aceste ţări din partea Rusiei.

„Nu vedem semne din partea Rusiei că ar avea capacităţile sau intenţia, în acest moment, de a fi agresivă din punct de vedere militar împotriva acestor două ţări aspirante", a spus el.

„Putem trata această perioadă cu prudenţă într-un mod proactiv, dar nu vedem riscuri reale din punct de vedere militar tradiţional pentru Finlanda şi Suedia", a adăugat Geoană.

Finlanda a declarat joi că intenţionează să modifice legislaţia privind frontierele pentru a permite construirea de bariere la graniţa sa estică cu Rusia, într-o mişcare de consolidare a pregătirii împotriva ameninţărilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici