Geoană: Preşedintele a dorit să folosească Parlamentul într-o logică electorală

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, marţi, că preşedintele Traian Băsescu a adresat Parlamentului un mesaj privind situaţia din Republica Moldova pentru a folosi Legislativul într-o logică electorală.

16 afișări
Imaginea articolului Geoană: Preşedintele a dorit să folosească Parlamentul într-o logică electorală

Geoană: Preşedintele a dorit să folosească Parlamentul într-o logică electorală (Imagine: Mediafax Foto)

Geoană a spus că discursul şefului statului despre situaţia din Republica Moldova a avut "o componentă puternică de mesaj pentru România".

"Sunt în continuare de opinie că acest subiect (R. Moldova – n.r.) nu trebuie târât în politica internă românească şi cred că, într-un fel, preşedintele a dorit să folosească astăzi Parlamentul ca un decor pentru a lansa un mesaj de natură internă într-o logică electorală. (...) Astăzi, într-un fel, s-a pus gaz peste foc", a continuat el.

Geoană a apreciat că ar fi fost mai corect şi mai util dacă preşedintele Traian Băsescu "ar fi avut înţelepciunea" să se consulte în prealabil cu partidele politice.

"Cred că la un discurs atât de dur care angajează România în plan internaţional şi în planul relaţiilor cu Republica Moldova, şeful statului ar fi avut obligaţia de consultare prealabilă şi poate că ar fi trebuit sfaturi pentru nuanţe care ar fi permis poate evitarea unei escaladări evidente a relaţiei Bucureşti-Chişinău", a afirmat liderul PSD.

Geoană a spus că asistăm astăzi "la cel mai trist moment" al relaţiei dintre România şi Republica Moldova din ultimii 18 ani, în condiţiile în care în ultimii ani s-a trecut, în relaţia bilaterală, "de la diplomaţia vinului la diplomaţia vitriolului".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, în faţa Parlamentului, că este de datoria noastră să nu-i abandonăm pe cei care ne vorbesc limba, precizând că România nu vrea să revendice teritorii din trecut sau să conteste suvernitatea Republicii Moldova.

El a mai spus că România nu va permite transformarea Prutului într-o nouă "cortină de fier".

De asemenea, şeful statului a afirmat că a cerut Guvernului să modifice de urgenţă Legea Cetăţeniei astfel încât cetăţenii de etnie română din Republica Moldova să poată obţine mai rapid, la cerere, cetăţenia română.

Preşedintele Băsescu a mai spus că România va întreprinde toate măsurile pentru a-i aduce în faţa instanţelor internaţionale pe cei care au iniţiat, ordonat şi executat acţiunile de la Chişinău, adăugând că utilizarea armelor împotriva cetăţenilor constituie o crimă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici