Geoană: Reacţia României în cazul romilor din Franţa este "palidă" şi "neconvingătoare"

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, fostul ministru de Externe, a declarat, joi, la RFI, că reacţia României în cazul romilor din Franţa este "palidă" şi "neconvingătoare", iar repatrierea acestora este abordată de Paris într-o manieră "mai musculară".

36 afișări
Imaginea articolului Geoană: Reacţia României în cazul romilor din Franţa este "palidă" şi "neconvingătoare"

Geoană: Reacţia României în cazul romilor din Franţa este "palidă" şi "neconvingătoare" (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"A fost timidă şi neconvingătoare. Şi nu vorbesc aici de declaraţiile publice, pentru că între prieteni - iar România şi Franţa sunt prieteni vechi, de nădejde - cred că acest subiect ar fi trebuit să facă obiectul unei conversaţii la nivelul cel mai înalt, între preşedinţii celor două ţări, între şefii diplomaţiilor, între miniştrii Muncii, miniştrii de Interne. Dacă este o problemă de criză - şi Franţa pare să fi declarat acest subiect o problemă de criză - cred că ar fi trebuit să fie activate celule de criză, la nivelul celor două Guverne. Cred că reacţia Bucureştiului este palidă şi neconvingătoare", a afirmat Mircea Geoană la RFI.

Preşedintele Senatului crede că repatrierea romilor din Franţa este o rezolvare superficială a problemei. În plus, spune Mircea Geoană, Parisul abordează problema într-o manieră "mai musculară".

"Cred că repatrierile nu rezolvă decât superficial o problemă, care este reală, pe care nu avem voie să o subestimăm sau ignorăm. Cred că această manieră mai musculară, pe care autorităţile franceze încearcă s-o aplice în general pe acest subiect are şi o importantă componentă de politică internă franceză. Acest lucru este indubitabil", a susţinut fostul ministru de Externe.

Mircea Geoană a mai afirmat că şi România trebuie să se implice în integrarea romilor în societate. "În acelaşi timp şi partea română are - şi avem cu toţii, ca societate - o problemă deschisă şi o problemă spinoasă. Probabil că libera circulaţie a scăzut presiunea în interiorul societăţii româneşti, pentru că un număr mare de cetăţeni români, nu numai romi, cetăţeni români, milioane de români şi-au găsit un loc de muncă, o activitate, în străinătate, în ţări europene şi atunci o parte dintre problemele structurale ale societăţii româneşti au fost mai puţin presante", a spus, la RFI, preşedintele Senatului.

Joi, 19 august, urmează să fie repatriaţi din Franţa câteva zeci de romi. Ei au acceptat de bună voie să revină în ţară. În total, până pe 26 august, vor reveni în România, din Franţa, 371 de romi, în contextul în care autorităţile franceze sunt criticate pentru politica lor securitară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici