Geoană: România nu mai poate conta doar pe participarea militară pentru a-şi mări influenţa în NATO

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, marţi, că România nu mai poate conta doar pe prezenţa militară în alte state pentru a-şi spori influenţa în structurile nord-atlantice.

10 afișări

Geoană a spus, la o dezbatere cu tema "România - furnizor de securitate pentru NATO", că ceea ce părea sigur în urmă cu cinci ani, la aderarea la NATO, anume că România şi-a câştigat un secol de pace şi bunăstare, acum nu mai este o ipoteză de necontestat.

El a afirmat că, în condiţiile în care principalii decidenţi din spaţiul euro-atlantic şi-au deplasat, în ultimii ani, centrul de interes din zona Mării Negre înspre Afganistan, Pakistan, Orientul Mijlociu, România este nevoită să îşi redefinească instrumentele pentru a-şi asigura influenţa.

Geoană a spus că România nu mai poate conta doar pe participarea militară pentru a-şi creşte puterea şi influenţa în structurile Alianţei.

"Este clipa ca factorul politic, factorul economic, cultural să completeze, pe zona de «soft power», acţiunile militare, cele de «hard power»", a afirmat preşedintele Senatului.

El a apreciat că România riscă să rămână o ţară cu influenţă marginală dacă nu îşi redefineşte şi instrumentele de influenţă în regiune.

Geoană a mai spus că, în acest sens, autorităţile de la Bucureşti trebuie să urmărească atent evoluţiile din Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, fiind direct interesate ca în aceste ţări să existe condiţii pentru asigurarea stabilităţii în regiune.

Preşedintele Senatului a criticat "maniera provocatoare şi neprofesionistă" în care autorităţile de la Bucureşti au acţionat, în privinţa comunicării publice, în cazul de presupus spionaj în care a fost implicat un diplomat ucrainian, afirmând că România nu are niciun interes într-o Ucraină care să fie un factor de risc pentru stabilitatea din regiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici