Gitenstein: Cazul Boldea demonstrează că imunitatea trebuie să fie doar pentru declaraţii politice

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat joi că situaţia lui Mihail Boldea demonstrează problemele acordării unei imunităţi ample, mai ales în cazul parlamentarilor, el precizând că este în favoarea acordării unei imunităţi restrânse, limitate doar la declaraţiile politice.

169 afișări
Imaginea articolului Gitenstein: Cazul Boldea demonstrează că imunitatea trebuie să fie doar pentru declaraţii politice

Mark Gitenstein (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax foto)

"În opinia mea, cazul Boldea arată problemele pe care le prezintă un sistem amplu de imunitate, mai ales pentru membrii Legislativului. Trebuie de fiecare dată să existe o decizie politică în privinţa ridicării imunităţii. Acest lucru politizează şi subminează credibilitatea investigaţiei", a declarat ambasadorul SUA.

El a spus că, pe de altă parte, constituie o problemă durata procesului de ridicare a imunităţii.

"Când ai un proces foarte lung care trebuie urmat pentru a putea ridica imunitatea cuiva, şi este vorba despre o persoană cu înclinaţie spre activităţi infracţionale, acea persoană va folosi timpul pentru a fugi. Ceea ce s-a întâmplat şi în acest caz. Acesta este riscul unui proces îndelungat de ridicare a imunităţii", a spus Gitenstein.

Diplomatul s-a pronunţat în favoarea acordării unei imunităţi restrânse, limitate în cazul parlamentarilor doar la declaraţiile politice.

"Eu sunt pentru acordarea unei imunităţi restrânse, ca în Statele Unite, unde se aplică numai pentru declaraţiile din Congres", a spus el.

Deputatul Mihail Boldea a părăsit România sâmbătă, pe frontieră terestră, el urmând să fie dat în urmărire generală şi internaţională, a anunţat, miercuri seară, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Procurorii DIICOT au cerut, miercuri seară, arestarea preventivă în lipsă a lui Boldea, pe care îl acuză de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Deputatul Mihail Boldea, cercetat pentru înşelăciune şi constituire a unui grup infracţional care ar fi produs un prejudiciu de peste un milion de euro, a fost citat să se prezinte, miercuri, la sediul DNA Galaţi, dar şi la DIICOT.

Boldea a primit, miercuri dimineaţă, în jurul orei 7.00, o citaţie din partea DNA, pentru a se prezenta la Serviciul teritorial Galaţi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Documentul a fost lăsat în cutia poştală de la domiciliul acestuia de către două persoane care nu au dorit să ofere detalii.

Boldea a fost citat la audieri şi la DIICOT, el primind, marţi după-amiază, la domiciliul său din Galaţi, o citaţie prin care era solicitat să se prezinte, miercuri dimineaţă, la audieri la sediul DIICOT Galaţi, actul fiind adus de către un poliţist care însă nu a vrut să spună dacă parlamentarul era sau nu în casă.

Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, prin vot secret, cererea de percheziţie domiciliară, reţinere şi arestare a deputatului Mihail Boldea (fost PDL).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici