Gorghiu: Situaţia incompatibilităţilor aleşilor duce la blocaje, nu putem duce politica struţului

Deputatul PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, că USL trebuie să-şi asume o soluţie pentru rezolvarea situaţiei aleşilor locali declaraţi incompatibili, deoarece aceasta va duce la un blocaj, precizând că nu se poate aplica "politica struţului", făcând referire la Victor Ponta.

489 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: Situaţia incompatibilităţilor aleşilor duce la blocaje, nu putem duce politica struţului

Gorghiu: Situaţia incompatibilităţilor aleşilor duce la blocaje, nu putem duce politica struţului (Imagine: Andrei Alex Moise/Mediafax Foto)

"Din punctul nostru de vedere, cea mai mare problemă la momentul acesta, care are evident un mare potenţial de a genera blocaje administrative şi juridice, este cea a incompatibilităţilor unui număr important din aleşii locali din România în prezent. Numărul tot mai mare al acestora demonstrează faptul că în mod clar ceva nu funcţionează aşa cum trebuie în tot acest sistem complex", a declarat Gorghiu.

Deputatul PNL a susţinut că rapoartele ANI fac referire la Legea 15 din 1990, care are prevederi "cel puţin caduce".

"În marea majoritate a entităţilor administrativ-teritoriale reprezentate în adunarea generală (a societăţilor comerciale - n.r.) de către primari, aceştia au sub 1% din dreptul de vot. Deci nu putem spune că pot influenţa în niciun mod stabilirea ordinii de zi a adunării generale sau a dreptului de vot în adunarea generală", a declarat Gorghiu.

Ea a precizat că incompatibilitatea semnalată în aceste situaţii este în cazul raporturilor public-public, "când de fapt reglementările în materie de integritate ar trebui să vizeze în mod clar derapaje instituţionale, care privesc conflictul între public şi privat".

Deputatul PNL a precizat că, în acest moment, pe speţele semnalate, nu există o decizie definitivă a instanţei, dar cele luate în primă instanţă sunt contradictorii.

"Probabil că în momentul în care vom avea un număr mai mare de hotărâri pronunţate şi tendinţa lor se va conserva în a fi contradictorii, vom avea calea în mod clar a apelării la instituţia recursului în interesul legii. Adică, procurorul general, avocatul poporului, ministrul Justiţiei, chiar din oficiu ICCJ pentru a se asigura interpretarea unitară a legii pot să solicite ICCJ acest recurs în interesul legii pentru uniformizarea soluţiilor", a explicat Gorghiu.

Ea a menţionat că PNL va ridica problema unei soluţii pentru incompatibilitatea primarilor în proxima şedinţă a USL.

"Cred că este de datoria USL ca într-un interval foarte scurt să găsească o soluţie la această problemă la care PNL încearcă cu specialişti din partid să găsească soluţii pentru a rezolva problema din administraţie", a mai afirmat Gorghiu.

Întrebată dacă liberalii sunt dispuşi să-şi asume un proiect de lege privind aministirea celor aflaţi în această situaţie, Alina Gorghiu a răspuns: "PNL este dispus să-şi asume orice soluţie care va fi agreată în USL, motiv pentru care insistăm ca acest subiect să fie luni sau la proxima şedinţă a USL discutat. Nu cred că putem să mai tergiversăm o situaţie atât de nefirească, fără precedent, periculoasă, în sensul administraţiei şi bunului mers al administraţiei în continuare şi nu cred că putem să adoptăm politica struţului. Nu spun că premierul greşeşte, dar nu putem să ascundem toate aceste situaţii sub preş şi să spunem că vom vedea ce se va întâmpla după ce toată lumea va avea o situaţie clară. Pentru că în momentul ăla s-ar putea ca USL să nu mai poată face nimic şi să blocheze o ţară întreagă din punctul de vedere al administraţiei publice", a mai declarat Gorghiu.

Deputatul PNL a mai precizat că soluţia trebuie să privească nu doar situaţiile viitoare, ci în primul rând cele prezente.

"Soluţia pe care încercăm să o găsim este de a genera o clarificare pentru cei care se află acum în situaţia asta", a mai susţinut Gorghiu, precizând că riscul îl reprezintă situaţia în care trei sferturi din administraţiile locale ar rămâne fără reprezentanţi.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi seară, la RTV, că susţine ideea unei legi de aministie în legătură cu aleşii locali în cazul cărora ANI a sesizat un conflict de interese de tip "public-public", iar în situaţia incompatibilităţilor, un recurs în interesul legii al MJ.

Premierul Victor Ponta a declarat, în vară, că aşteaptă deciziile instanţelor privind incompatibilitatea reclamată de ANI în privinţa mai multor primari şi consilieri locali, pentru ca apoi Guvernul să se consulte cu ANI şi cu Parlamentul pentru a găsi o soluţie la această situaţie.

Aproximativ 1200 de primari se află în situaţie de incompatibilitate, din cauza prezenţei în conducerea societăţilor comerciale aflate în subordinea lor, a anunţat, în august, pentru Gândul, Mariana Gâju, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Comunelor din ţară, ea menţionând că 80% dintre aceştia ar fi de la USL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici