Grindeanu susţine că în 1996 a votat cu Roman, în primul tur, şi în turul doi cu Iliescu

Premierul Sorin Grindeanu a susţinut, luni, că la alegerile prezidenţiale din 1996 a votat cu Petre Roman în primul tur, el menţionând că acesta era candidatul PD, care era un partid de stânga, şi în turul doi a votat cu Ion Iliescu, candidatul PDSR.

845 afișări
Imaginea articolului Grindeanu susţine că în 1996 a votat cu Roman, în primul tur, şi în turul doi cu Iliescu

Grindeanu susţine că în 1996 a votat cu Roman, în primul tur, şi în turul doi cu Iliescu (Imagine: Marian Ilie/ Mediafax Foto)

„În primul tur în 1996 am votat cu Partidul Democrat, care avea atunci candidat pe Petre Roman la alegerile prezidenţiale şi care era partid de stânga la acel moment, membru în Internaţionala Socialistă, dar care, între tururi, a considerat necesar să se alieze cu dreapta, în Convenţia Democrată, ceea ce pentru mine a fost o lovitură în ceea ce credeam. Adică ce facem? Răsturnăm toate principiile, absolut tot?”, a spus Grindeanu într-o emisiune transmisă de TVR.

El a arătat că în turul doi a votat cu Iliescu, iar la trei zile după ce acesta a pierdut în favoarea lui Emil Constantinescu s-a dus şi s-a înscris în PDSR.

„Era în 1996 şi tocmai fuseseră alegerile - şi parlamentare şi prezidenţiale. Eram în Timişoara, unde domnul Emil Constantinescu câştigase <en fanfare>. Convenţia Democrată, pe vremea acea, câştigase alegerile împreună cu aliaţii săi. Era foarte multă speranţă în complex (complexul studenţesc, n.r.). Eu eram printre puţinii care votaseră invers, adică votasem stânga şi cu domnul Iliescu - eu şi încă cel puţin un prieten de-al meu care în acest moment e preşedintele CJ Caraş Severin. Am mers împreună să ne înscriem (în PDSR, n.r.), în 1996, la 3 zile după ce pierduse alegerile stânga. M-am considerat de stânga şi am rămas”, a adăugat Grindeanu.

Alegerile prezidenţiale din 1996 au fost câştigate de candidatul CDR, Emil Constantinescu, care l-a surclasat în turul doi pe candidatul PDSR, Ion Iliescu, obţinând 54,41% din sufragii, faţă de 45,59%.

În cursa pentru funcţia supremă în stat s-au înscris - şi au participat la primul tur de scrutin - 16 candidaţi.

Printre aceştia s-a numărat şi Petre Roman, care a fost candidatul USD (Uniunea Social-Democrată), o alianţă electorală formată din PD (Partidul Democrat) şi PSDR.

Fostul premier PSD Victor Ponta a susţinut că la alegerile prezidenţiale din 1990 a votat cu Ion Raţiu, iar în 1996 cu Emil Constantinescu.

„L-am votat pe Ion Raţiu în 1990, prima dată în viaţa mea când am votat. Nu l-am votat pe domnul Iliescu, ci pe domnul Raţiu, iar după aceea pe domnul Constantinescu”, a spus Ponta, la Antena 3.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici