Horia Georgescu, preşedintele ANI: Vom lucra la sistemul de prevenire a conflictului de interese pe fonduri europene

Preşedintele ANI, Horia Georgescu, a declarat pentru MEDIAFAX că agenţia va lucra în perioada următoare cu alte instituţii, precum ANRMAP şi Ministerul Justiţiei, la crearea unui sistem de prevenire a conflictului de interese în achiziţii publice cu fonduri europene - o premieră în România.

631 afișări
Imaginea articolului Horia Georgescu, preşedintele ANI: Vom lucra la sistemul de prevenire a conflictului de interese pe fonduri europene

Georgescu (ANI): Vom lucra la sistemul de prevenire a conflictului de interese pe fonduri europene

Georgescu a spus că raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), dat publicităţii miercuri, este unul obiectiv, care "statuează în mod clar progresele şi consolidarea ANI din perspectiva rezultatelor operaţionale", dar care identifică şi o serie de probleme subsecvente privind cadrul legislativ al regimului sancţiunilor în conflictul de interese.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) a mai spus că raportul ridică semne de întrebare cu privire la deciziile definitive ale ANI care nu au avut consecinţe, din perspectiva aplicării sancţiunilor, şi tratează o serie de direcţii tehnice şi măsuri ce trebuie luate în perioada următoare.

Potrivit lui Georgescu, aceste măsuri vizează, în principal, conflictul de interese, fiind nevoie de schimbări în legislaţie şi de implementarea unui sistem de prevenire a conflictului de interese în achiziţiile publice cu fonduri europene. Măsurile, a precizat preşedintele ANI, au fost aprobate miercuri de Guvern printr-un memorandum, urmând a se constitui un grup de lucru din care vor face parte experţi ai ANI şi ai altor instituţii precum Ministerul Justiţiei şi Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP).

În acelaşi context, Georgescu a adăugat că nu vor fi modificări majore în legislaţie, acestea vizând strict crearea acestui mecanism de prevenire care este o premieră în România.

În ceea ce priveşte mărirea salariilor inspectorilor ANI, Georgescu a spus că remuneraţiile vor ajunge astfel "la un nivel decent", corespunzător cu munca pe care aceştia o prestează. De altfel, a mai atras el atenţia, aceste măriri erau recomandate şi în raportul CE din iulie 2012, însă măsura nu a putut fi luată mai devreme, întrucât legislaţia interzile mărirea salariilor cu şase luni înainte de alegeri.

Pe de altă parte, preşedintele ANI a precizat că nu se vor face modificări majore în structura personalului ANI, întrucât pentru noile atribuţii de prevenire a conflictului de interese va fi pus la punct un sistem informatic.

Comisia Europeană a remarcat, în raportul privind MCV dat publicităţii miercuri, că, de la ultimul raport, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a continuat să obţină rezultate şi să îşi dezvolte eficacitatea operaţională.

CE a menţionat că ANI a demarat un proiect informatic ambiţios, care vizează colectarea de date privind funcţionarii aleşi şi numiţi şi efectuarea unei verificări încrucişate cu alte baze de date de stat, cum ar fi registrul comerţului sau administraţia fiscală, în scopul detectării conflictelor de interese.

În opinia Comisiei, acest proiect va necesita însă resurse suplimentare pentru a putea fi derulat la întreaga sa capacitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici