Ialomiţianu: În momentul de faţă, România nu se mai conduce după buget, ci după încasări

Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu a declarat, luni, că în momentul de faţă România nu se mai conduce după buget, ci după încasări, arătând că singurul obiectiv este încadrarea în deficitul bugetar, dar nici acesta nu va mai fi urmărit după plecarea lui Liviu Voinea şi Gheorghe Gherghina din Guvern.

254 afișări
Imaginea articolului Ialomiţianu: În momentul de faţă, România nu se mai conduce după buget, ci după încasări

Gheorghe Ialomitianu (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

"Nu avem o politică bugetară, nu se bazează pe un consens, în momentul de faţă nu avem nici buget. România în momentul de faţă nu se mai conduce după buget, se conduce după cât încasăm şi vedem unde să tăiem", a spus fostul ministru de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu, la o dezbatere organizată de Institutul de Studii de Populare.

Ialomiţianu a arătat că şi ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a spus acest lucru, menţionând că de ce să se compare în execuţia bugetară cât s-a prevăzut cu cât s-a încasat.

"Vrea (Ioana Petrescu - n.r.) să acopere o lipsă de performanţă pivind încasările şi atunci pune bugetul în paranteză. Singurul obiectiv până în momentul de faţă este încadrarea în deficitul bugetar, după plecarea domnului Voinea şi domnului Gherghina cred că nici acest obiectiv nu va mai fi urmărit", a afirmat Ialomiţianu.

El a mai spus că ţinta de deficit bugetar se atinge printr-o politică bugetară greşită, arătând că sunt tăieri de la investiţii şi introducere de impozite şi taxe.

Ialomiţianu a adăugat că este şi o lipsă de predictibilitate, arătând că, în momentul în care sunt prevăzute nişte sume în buget şi apoi sunt blocate, este mult mai rău decât dacă nu sunt prevăzute.

Potrivit lui Ialomiţianu, singurele cheltuieli care au crescut sunt cu salariile şi s-a modificat legea finanţelor publice astfel încât se taie banii de la ministere, se duc în fondul de rezervă şi de acolo se repartizează prin ordin de ministru neştiind unde se duc aceşti bani.

"Deci nu avem buget, nu avem transparenţă, nu avem prioritizare. Avem deficit, dar s-ar putea să nu ne încadrăm pentru că au dispărut cei doi jandarmi Voinea şi Gherghina", a adăugat Ialomiţianu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici