Iliescu: Cu "reformatori" ca Băsescu şi Boc se duce ţara de râpă!

Fostul şef al statului Ion Iliescu scrie, joi, pe blogul său, că guvernarea "reformistă" Băsescu-Boc este cea mai catastrofală, sub toate aspectele, din toată perioada celor 20 de ani care au trecut de la revoluţie, el apreciind că ţara se duce de râpă cu "reformatori" ca Traian Băsescu şi Emil Boc.

26 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Cu "reformatori" ca Băsescu şi Boc se duce ţara de râpă!

Iliescu: Cu "reformatori" ca Băsescu şi Boc se duce ţara de râpă! (Imagine: Thomas Campean/Mediafax Foto)

"Domnul Traian Băsescu, la ceremonia de aniversare a 15 ani de la reînfiinţarea Bursei de Valori Bucureşti, s-a autodeclarat «reformator», sprijinind pe un alt «reformator» - premierul Emil Boc. Cu asemenea «reformatori» se duce ţara de râpă! Guvernarea «reformistă» Băsescu-Boc este cea mai catastrofală, sub toate aspectele, din toată perioada celor 20 de ani care au trecut. Acesta este tabloul real. Altminteri, orice fel de adjective sunt total inutile şi fără fond", precizează Ion Iliescu pe blogul său.

El arată că actualul preşedinte, Traian Băsescu, a hotărât, cu nedisimulată modestie, să se compare cu "antireformatorul" Iliescu, cel care ar fi frânat elanul "reformatorului" Petre Roman.

Potrivit lui Iliescu, cea mai bună probă a efectelor diverselor guvernări care s-au succedat în cei 20 de ani trecuti de la Revoluţie este reprezentată de rezultatele concrete reflectate în economie şi în viaţa oamenilor.

"Din acest punct de vedere, primii 3 ani de după 1989, când se prăbuşea un sistem - - structurile sale statale, administraţia, industria etatizată, când se desfiinţau CAP-urile - au fost anii unui declin economic brutal: scăderea produsului intern brut, a valorii producţiei industriale şi a celei agricole şi o inflaţie galopantă care a depăşit şi 300%. Au fost anii guvernărilor Petre Roman şi Theodor Stolojan. Eu, însă, nu am pus pe seama lor aceste efecte, ci pe seama efectelor prăbuşirii de sistem care s-a produs în 1989", precizează Iliescu.

El arată că guvernarea Văcăroiu, una "nereformistă" în accepţia lui Traian Băsescu, a fost o perioadă benefică pentru ţară, pentru că atunci a început procesul de creştere economică şi de reducere a inflaţiei sub 50%.

"Perioada guvernării Convenţiei Democratice, din care au făcut parte toţi «reformatorii» (inclusiv domnii Băsescu şi Petre Roman) a fost din nou marcată de declin economic, relansarea inflaţiei şi înrăutăţirea vieţii oamenilor", adaugă fostul şef de stat.

El subliniază că guvernarea Năstase, care i-a succedat celei a CDR, a fost compusă din alţi "antireformişti" şi a fost "cea mai fertilă şi benefică" perioadă pentru economia naţională, la care se adaugă încheierea negocierilor cu Uniunea Europeană şi primirea în NATO.

Potrivit lui Iliescu, guvernarea Tăriceanu a continuat procesul de creştere economică şi a marcat creşteri ale veniturilor cetăţenilor, însă s-a produs o deteriorare a indicatorilor macroeconomici, având în vedere că şi "cota unică a avut ca efect creşterea unor consumuri parazitare, bazate pe importul unor produse de lux din partea celor cu venituri mari, care s-au reflectat negativ în balanţa de plăţi a ţării", mai scrie Iliescu pe blogul său, precizând că acest lucru a fost semnalat recent şi de către guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Guvernarea «reformistă» Băsescu-Boc este cea mai catastrofală, sub toate aspectele, din toată perioada celor 20 de ani care au trecut. Acesta este tabloul real. Altminteri, orice fel de adjective sunt total inutile şi fără fond", încheie Ion Iliescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la BNR, că Guvernul trebuie să preseze pentru modernizare, oricare ar fi costurile politice, şeful statului asigurându-l pe premier că are toată susţinerea sa.

"Avem un guvern care trebuie să preseze pentru modernizare, oricare ar fi costurile politice şi îl asigur pe premier că are toată susţinerea preşedintelui, spre deosebire de Petre Roman (în 1991 - n.r.)", a spus Băsescu.

El a afirmat că, în anul 1991, premierul de atunci, Petre Roman, a vrut să "aşeze România altfel".

"Acel prim-ministru a avut ghinionul să aibă un preşedinte care vrea România aşa cum e acum. Acum avem un prim-ministru care aş vrea să susţină România modernă", a mai spus Băsescu.

Fostul premier Petre Roman a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că, în perioada în care a fost prim-ministru, preşedintele de atunci, Ion Iliescu, a respectat programul de reformă cu care Guvernul fusese învestit în 1991.

"Programul de reformă cu care am fost învestit în '90 printr-un vot al Parlamentului a fost respectat de preşedintele Ion Iliescu, chiar dacă au fost momente când a avut alte păreri. Şi vorbesc aici despre liberalizarea preţurilor pe care dumnealui a întârziat-o cu şase luni şi momentul în care am adoptat Legea privatizării, în august '91, singura operaţională în acel moment, domnul Iliescu a avut rezerve, dar a promulgat-o. Prin urmare, în această zonă ar fi nedrept să vorbesc de o împotrivire, de un ghinion, dar e adevărat că deosebire în ceea ce priveşte evoluţia reformelor s-a văzut după ce s-a format PD", a spus Petre Roman.

El a arătat că preşedintele Ion Iliescu a respectat programul de reformă cu care a fost învestit Guvernul şi, din acest punct de vedere, a fost un preşedinte constituţional.

"Dacă mă întrebaţi care e prestaţia domnului Ion Iliescu din '90-'91, '92-'96 sau 2000-2004, eu cred că prestaţia bună din punct de vedere al mandatului prezidenţial este cea din 2000-2004. În perioada '92-'96 am avut păreri extrem de divergente", a precizat Petre Roman.

El a arătat că "momentul divorţului brutal a fost în septembrie '91".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici