Iliescu: O eventuală procedură de suspendare a preşedintelui, doar după reconfigurarea Parlamentului

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de ProTV, că preşedintele Traian Băsescu ar putea fi suspendat numai dacă se modifică raportul de forţe în Parlament.

49 afișări
Imaginea articolului Iliescu: O eventuală procedură de suspendare a preşedintelui, doar după reconfigurarea Parlamentului

Iliescu: O eventuală procedură de suspendare a preşedintelui, doar după reconfigurarea Parlamentului (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Iliescu a afirmat că, în opinia sa, PSD şi PNL nu ar fi trebuit să meargă, în 2008, până la referendumul de suspendare, câştigat de Traian Băsescu cu peste 75% din voturi.

"Trebuia să ne rezumăm la un vot de blam din partea Parlamentului", a spus el la emisiunea de la ProTV.

Iliescu a afirmat că acum situaţia este cu totul alta, cauzele principale fiind modificarea legii privind referendumul şi starea de nemulţumire socială, ceea ce ar face ca un eventual referendum de demitere a preşedintelui să aibă succes.

Preşedintele de onoare al PSD a apreciat, răspunzând unei întrebări, că Victor Ponta şi Crin Antonescu nu ar trebui să iniţieze o procedură de suspendare din funcţie a preşedintelui acum, ci abia după reconfigurarea Parlamentului, în urma unor eventuale alegeri anticipate.

"Aşa ceva se poate face numai după o schimbare a structurii Parlamentului. Ar trebuie întâi de toate o suspendare a Guvernului şi alegeri anticipate şi o nouă componenţă a guvernului, iar după aceea am putea să luăm în discuţie, dacă domnul Băsescu continuă să nu îşi respecte atribuţiile constituţionale, să fie suspendat şi un referendum ar avea fără îndoială succes", a declarat Iliescu.

Întrebat care ar putea fi momentul demiterii Guvernului, ţinând cont că opoziţia a depus acum două moţiuni de cenzură, Iliescu a spus că în primăvară, aceste două moţiuni fiind doar "instrumente politice".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici