Iliescu: Scorul USL este o respingere a PDL şi de fapt a lui Băsescu. M-a surprins plăcut

Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu declară că scorul obţinut de USL la alegerile locale este "o reflectare a unei stări de spirit care se simţea foarte clar în ţară, de respingere a rezultatelor unei guvernări care s-a dovedit păguboasă" şi recunoaşte că nu se aştepta la acest scor.

361 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Scorul USL este o respingere a PDL şi de fapt a lui Băsescu. M-a surprins plăcut

Ion Iliescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Exprimă un vot de blam dat guvernării de până acum, dar exprimă şi o speranţă pentru o guvernare mai bună, care să răspundă nevoilor ţării şi ale oamenilor", consideră fostul şef al statului, precizând că, pe de o parte, "e o respingere a PDL-ului şi de fapt a domnului Băsescu, care şi-a pus amprenta asupra politicii Guvernului din ultima perioadă şi pe de altă parte, o speranţă spre această alianţă, că va putea să redreseze lucrurile în ţară".

Ion Iliescu admite că rezultatele alegerilor locale l-au surprins.

"M-au surprins plăcut! Sigur, nu aşteptam chiar acest scor, într-adevăr! Bănuiam, simţeam că aceasta este starea de spirit şi că are toate şansele USL-ul să câştige, însă scorul într-adevăr a accentuat starea de spirit sau a reflectat o stare de spirit mult mai profundă, de dezaprobare a guvernării anterioare", a declarat preşedintele de onoare al PSD la RFI.

Ion Iliescu pledează pe de altă parte pentru organizarea alegerilor parlamentare în luna octombrie, în loc de noiembrie-decembrie.

"Bine ar fi să ne stabilim şi noi o dată fixă pentru alegerile parlamentare, ca în America, să se ştie întotdeauna o lună de sfârşit de an, după un mandat de patru ani, să nu se tot deplaseze de fiecare dată cu o lună mai târziu, să fie, să spunem, a doua jumătate a lunii octombrie şi asta ar simplifica foarte mult lucrurile", crede fostul şef al statului.

În opinia lui, scorul USL de la alegerile locale "este o premisă bună pentru parlamentare, dar aceasta va depinde şi de guvernarea din această perioadă".

"Guvernul Ponta a fost primit cu multă speranţă, dar e important cum va gestiona această perioadă nu uşoară, însă eu sper să se confirme cam acest trend al electoratului român", a afirmat el.

În ceea ce priveşte greşelile pe care ar trebui să le evite Guvernul Ponta, pentru a câştiga parlamentarele, Ion Iliescu a declarat: "Să nu se aventureze în promisiuni fără fapte. Şi apoi să dea câteva exemple de măsuri concrete. Una dintre ele este returnarea parţială a veniturilor oamenilor, salarii, pensii, retezate de domnul Băsescu şi guvernarea sa".

Întrebat dacă există riscul ca noii primari să devină baroni locali, Ion Iliescu a răspuns: "Acest risc există totdeauna. Puterea ameţeşte minţile oamenilor şi unii oameni cum ajung în anumite funcţii de decizie, îşi pierd uzul raţiunii, cum se spune. Dar acest lucru a fost sesizat şi de conducătorii alianţei, dar nu-i suficient un simplu avertisment, va trebui ţinut strâns din acest punct de vedere lucrurile şi aplicată legea indiferent de persoană".

Referindu-se la cazul în care USL ar câştiga şi alegerile parlamentare, iar preşedintele Traian Băsescu s-ar afla în situaţia în care ar trebui să nominalizeze un premier din partea Uniunii, Ion Iliescu a comentat: "N-are încotro, o va face. Nu-şi poate permite altceva, când este o alianţă bine constituită şi ea este".

În cazul în care Traian Băsescu va refuza o astfel de nominalizare, viitorul Parlament ar trebui să ia în calcul suspendarea sa din funcţie, apreciază Ion Iliescu.

"Asta va fi o motivaţie pentru Parlamentul în noua sa componenţă să suspende preşedintele şi să provoace alegeri preliminare pentru Preşedinţie", a conchis fostul şef al statului.

USL a obţinut 53,27% dintre voturile pentru primari, PDL a primit 15,80%, iar PSD a obţinut 9,93%, potrivit primelor rezultate parţiale ale alegerilor locale, furnizate de BEC, luni, la ora 10.00, după numărarea voturilor din 1996 de secţii din cele 16.910. Conform aceloraşi rezultate, USL a obţinut 52,06% din voturile pentru Consiliile Judeţene, iar PDL a primit 13,25%, în timp ce PPDD a primit 8,02%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici