Indonezia îndeamnă G20 să contribuie la încheierea războiului din Ucraina

Indonezia a îndemnat vineri G20 să contribuie la încetarea războiului din Ucraina. Miniştrii de externe din cadrul grupului s-au reunit în Indonezia pentru un summit care i-a pus la aceeaşi masă pe unii dintre cei mai aprigi critici ai invaziei ruseşti şi pe şeful diplomaţiei de la Moscova.

584 afișări
Imaginea articolului Indonezia îndeamnă G20 să contribuie la încheierea războiului din Ucraina

Pregătirea reuniunii de pe insula indoneziană Bali a fost dominată de război şi de impactul acestuia asupra economiei globale. Oficialii din ţările occidentale şi Japonia au spus că summit-ul nu va fi „business as usual", potrivit Reuters.

Apelurile „Când veţi opri războiul" şi „De ce nu opriţi războiul" au fost auzite în timp ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov dădea mâna cu omologul său indonezian Retno Marsudi la începutul reuniunii.

Subliniind tensiunile din timpul pregătirii, Retno a anunţat că miniştrii din G7 nu se pot alătura dineului de bun venit de joi, la care Lavrov a fost prezent.

„Este responsabilitatea noastră să punem capăt războiului cât mai curând şi să ne rezolvăm diferendele la masa negocierilor, nu pe câmpul de luptă", a declarat Retno, vineri, la deschiderea summitului.

Invocând diversitatea religioasă a Indoneziei ca exemplu al modului în care credinţe diferite pot coexista în mod armonios, Retno a îndemnat G20 să „găsească o cale de urmat" pentru a aborda provocările care se răsfrâng pe tot globul. Ea a declarat că repercusiunile războiului, inclusiv creşterea preţurilor la energie şi alimente, vor afecta cel mai mult ţările cu venituri mici.

Invazia Rusiei a aruncat o umbră asupra preşedinţiei indoneziene a Grupului celor mai mari 20 de economii.

Retno Marsudi a declarat că este important ca gazda să „creeze o atmosferă confortabilă pentru toată lumea", menţionând că este pentru prima dată de la invazia din 24 februarie din Ucraina când toţi actorii majori se află în aceeaşi cameră.

La şedinţa de vineri, Lavrov a fost aşezat între reprezentanţii Arabiei Saudite şi ai Mexicului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
g20,
indonezia,
ucraina

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici