Iniţiativă legislativă: Politicienii şi rudele lor până la gradul II să nu facă afaceri cu statul

Deputatul PDL Mihail Boldea a depus, miercuri, la Biroul Permanent al Camerei, o iniţiativă legislativă care interzice politicienilor şi rudelor lor de până la gradul II să intre în orice fel de afaceri cu instituţii ale statului.

38 afișări
Imaginea articolului Iniţiativă legislativă: Politicienii şi rudele lor până la gradul II să nu facă afaceri cu statul

Iniţiativă legislativă: Politicienii şi rudele lor până la gradul II să nu facă afaceri cu statul (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Prin această iniţiativă, deputatul propune modificarea Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, în sensul introducerii unui nou articol, care să prevadă că "miniştrii, senatorii, deputaţii, secretarii de stat, subsecretarii de stat, prefecţii, subprefecţii, preşedinţii Consiliilor Judeţene, primarii şi viceprimarii, care sunt acţionari, asociaţi, la companii private sau cu capital de stat, nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale sau centrale, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local sau central aflate în subordinea ori sub autoritatea statului respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective".

Această interdicţie se aplică şi rudelor de gradul I şi II ale celor care deţin funcţii în administraţia centrală sau locală sau care se află în demnităţi alese, se arată într-un comunicat de presă al deputatului, transmis miercuri.

"România trece prin momente grele când, odată cu măsurile dure anti-criză, se pune serios problema reformei radicale a fundamentelor pe care s-a construit clasa politică din România. Apelurile la solidaritate adresate populaţiei trebuie completate de măsuri clare de reformă a clasei politice româneşti care a fost acuzată de multe ori şi, pe bună dreptate în majoritatea cazurilor, de tolerare a relaţiilor imorale între afaceri şi politică", scrie deputatul PDL Mihail Boldea în expunerea de motive a propunerii sale legislative.

Deputatul Boldea a declarat, conform comunicatului, că a luat în serios dezbaterile din PDL.

"Ştiu că această iniţiativă va fi un test important pentru parlamentari. Adoptarea ei va demonstra că întreaga clasă politică este decisă să reducă prăpastia care o desparte acum de oameni. Nu putem vorbi despre atâtea cazuri de afaceri ale politicienilor cu statul fără să facem nimic, fără să luăm nici o măsură. Nimeni nu trebuie să se mai folosească de funcţia sa pentru a îşi îngrăşa conturile", a susţinut Boldea, care este şi vicelider al grupului parlamentar PDL.

Colegiul Director al PDL a adoptat, duminică, o rezoluţie prin care împuterniceşte Biroul Permanent Naţional al partidului să clarifice situaţia demnitarilor care au afaceri cu statul, astfel încât aceştia să opteze pentru a păstra una dintre aceste calităţi, a precizat vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici