Video INTERVIU - Cezar Preda: Unul care spunea "pleacă piticule de aici" e în primii zece pe moţiunea lui Boc

Cezar Preda declară, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că un lider judeţean ce i-a spus lui Boc "pleacă piticule de aici, lasă-ne dracului în pace" era apoi în primii zece semnatari ai moţiunii acestuia şi a criticat prestaţia lui Emil Boc ca şef al Guvernului, care nu are curaj să ia singur decizii.

134 afișări

"Una este să vezi un şef de organizaţie care spune, când am fost toţi la Vila Lac: «Pleacă piticule de aici, lasă-ne dracului în pace» şi pe urmă să-l văd în primele zece semnături în susţinerea lui Emil Boc, pe considerentul «domn'e, nu vreau să mă cert cu preşedintele»", a spus vicepreşedintele PDL Cezar Preda vorbind despre situaţia din partid.

El consideră că nu se va schimba nimic dacă Emil Boc va rămâne preşedinte al PDL şi după Convenţia Naţională din 14 mai şi a apreciat că partidul ar avea nevoie de un om care să judece cu mintea lui.

"Dacă eu guvernez România din 2008 până în 2011 şi eu ca Guvern nu am dat niciun exemplu, unu de incompetenţă, înseamnă că eu am o problemă la decizie şi asta îi reproşez eu lui Emil Boc. Şi de asta cred eu că nu poate să fie bun nici de preşedinte în continuare şi nici de premier. Nu are curajul şi nu are puterea să ia o dată o decizie cu un subaltern din ce înseamnă Executiv, niciodată nu are puterea să vină el în faţa partidului şi să spună «Eu am decis asta, vă cer votul»", a spus Cezar Preda.

Vicepreşedintele PDL a precizat că el doreşte "un conducător care şi el are mintea lui, capul lui, gestionează România". "Şi vede că în Executiv, în tot ce înseamnă instituţiile acestui Executiv se întâmplă lucruri care nu merg bine, nu sunt explicate bine, ne fac rău şi vine şi spune, adună grupurile parlamentare, adună partidul şi spune: «Am şi eu evaluarea mea, a lui Emil Boc, primul-ministru al României, aici nu merge, vă rog să luaţi măsuri. Propun următoarele măsuri, aici nu merge, propun următoarele măsuri»", a explicat Preda.

Cezar Preda mai crede că de câţiva ani "s-a enclavizat" comunicarea preşedintelui Traian Băsescu cu partidul, comunicare ce se limitează la "anumiţi lideri".

Preda susţine, pe de altă parte, că Vasile Blaga a fost elementul necesar oricărui om care a ajuns într-o funcţie mare, fie că el s-a numit Emil Boc, fie că el s-a numit Traian Băsescu.

El este nemulţumit şi de faptul că, mai ales din 2008 încoace, PDL a ajuns "să semene izbitor cu PSD-ul anilor 2002-2004, cu baroni locali, cu oameni care-şi trag fonduri în judeţele lor şi în oraşele lor, oameni care-şi numesc numai ei în fruntea ministerului şi în secretariatul de stat şi în agenţii oamenii lor, pentru că ei au câştigat şi ei au adus rezultate", iar "tot ce fac în vătăfia lor, în fieful lor, construiesc pentru a face bani şi a câştiga alegerile, pentru a-şi consolida puterea".

Prezentăm integral interviul acordat de vicepreşedintele PDL Cezar Preda agenţiei MEDIAFAX:

Reporter: Sunteţi susţinătorul domnului Vasile Blaga. Nu aţi făcut un secret din acest lucru. De ce credeţi că Vasile Blaga ar fi mai bun ca preşedinte al PDL decât Emil Boc?

Cezar Preda: Este o situaţie pentru mine puţin dificilă să intru într-un laborator intern când şi Emil Boc şi Vasile Blaga au declarat că toate aceste chestiuni se fac în interiorul partidului şi dezbaterile despre aceste moţiuni, despre viitorul partidului, în cel mai fericit caz vor fi prezentate de luni, când se prezintă moţiunea. Acesta este unul dintre subiectele pentru care m-aţi invitat, am să încerc să vă dau nişte răspunsuri sperând că nu supăr pe nimeni.

Că e Vasile Blaga, că era Sorin Frunzăverde, că era alt lider marcant al PDL, eu cred că e nevoie de o schimbare la vârful partidului. Acum, nu ştiu dacă paradoxul acesta în care trăim îl înţelege toată lumea: Emil Boc este în continuare prim-ministru şi, prin atitudinea noastră foarte tranşantă, a celor care susţinem moţiunea lui Vasile Blaga, nu prin faptul că îl susţin unii care acum două săptămâni îi dădeau cu şutul în fund şi nu ştiau cum să facă să plece din funcţia de prim-ministru, dar acum toţi sunt susţinătorii lui.

Noi l-am susţinut pentru că nu voiam schimbări în Guvern până nu avem Convenţia, 15 mai, după 15 mai ce hotărăşte partidul ce face - rămâne Emil Boc, rămâne, punem alt prim-ministru politic, punem, încercăm să-l punem, adică discutăm cu preşedintele să nominalizăm altul sau un tehnocrat în înţelegere cu preşedintele.

Iată, parodoxul face ca domnul Emil Boc să fie în continuare prim-ministru şi noi să fim de fapt în tabăra care nu-l susţinem pe el ca şi preşedinte de partid. De ce Vasile Blaga, de ce altcineva? Acum trebuie să înţelegeţi că nu suntem nici noi pe altă lume şi nu ne-am închis în noi spunându-ne unii la alţii cât de buni suntem şi cât de mari politicieni suntem şi cât de mult bine facem României.

Realitatea de pe stradă, de peste tot ne arată că nu suntem iubiţi, că n-am luat nişte măsuri populare, dar şi acum consider că au fost necesare, dar asta este, şi atunci când în faţa opiniei publice, în faţa românilor, nu mai poţi aduce niciun punct de credibilitate, trebuie să faci ceva. Şi aici aş face o paranteză spunând că însăşi aşa-zisul conflict al meu cu domnul preşedinte (Traian Băsescu - n.r.), bine, eu nu pot să am conflict cu preşedintele României, dar această poziţionare a mea, acum îmi dau seama că de fapt a fost greşită. Eu nu trebuia să insist pentru ca Emil Boc să rămână premier.

Rep.: Aţi insistat la un moment dat (ca Emil Boc să rămână premier - n.r.)?

C.P.: Da, am insistat foarte tare, aţi văzut, am făcut şi afirmaţiile acelea dure care l-au supărat pe preşedinte, că nu este corect şi românul nu va agrea chestiunea aceasta cu tehnocratul sperând ca PDL să crească apoi, dar îmi dau seama că mintea mea sau sentimentalismul meu sau lipsa mea până la urmă de viziune globală m-a dus într-un loc îngust. Eu am insistat, şi nu numai eu, aici sunt mai mulţi lideri ai PDL care nu am crezut în varianta tehnocrat şi, iată, am ajuns într-un loc îngust, încât nu suntem nici cal, nu suntem nici în căruţă, nu suntem nici pe jos, suntem undeva unde lumea ne percepe nu numai cu nişte măsuri care le afectează viaţa, dar ne percepe şi ca oameni nehotărâţi, oameni care nu ştiu în ce direcţie să o ia.

Şi atunci, pe această construcţie a moţiunilor pe care o avem în partid, cred că susţinerea mea către un alt contracandidat al domnului Emil Boc este o chestiune, zic eu, corectă. Calităţile lui Vasile Blaga, modul în care el e perceput de partid, mă ajută în decizia, m-a ajutat în decizia mea.

Vasile Blaga este un om căruia nu trebuie să încerci acum, după 20 de ani de muncă în partid, să-i găseşti defecte, pentru că mie mi se pare cea mai mare mizerie să ai un om altruist, un om dedicat, un om loial partidului şi atunci când el îşi doreşte ceva pentru partidul care l-a reprezentat atât timp tu să încerci să-i găseşti puncte slabe. Aţi văzut, gen "ai pierdut Primăria Capitalei", asta este o mizerie pentru că lipsa dorinţei celor care l-au creditat să ducă mai departe ceea ce a construit Traian Băsescu, adică Adriean Videanu sau eventual Liviu Negoiuţă, refuzul lor de a se înscrie în această bătălie a obligat, aşa cum este firesc, ca preşedintele de organizaţie, în lipsa altui candidat, să se bage în bătălie. Şi nu a fost cazul lui Vasile Blaga, a fost şi cazul meu, a fost şi cazul lui Berceanu, a fost cazul în peste 17 judeţe, unde preşedinţii de organizaţii, chiar dacă nu au câştigat, au fost nevoiţi să se arunce în bătălie pentru că oricum aduceam mai multe voturi decât partidul.

Deci, era clar că ei puteau să tragă partidul în sus. Nu înseamnă întotdeauna că poţi să şi câştigi, iar eu, pe un scenariu pe care cred că îl agreează toată lumea sau îl înţelege toată lumea, vă spun că orice altă canditatură în afara celor trei - cei doi au refuzat -, Liviu Negoiţă şi Videanu şi Vasile Blaga, nimeni nu ar fi adus numărul de voturi şi numărul de consilieri pe care i-a adus Vasile Blaga.

Deci, iată o chestiune care zic eu că nu poţi să o arunci în faţă unui asemenea lider. Pe urmă, meritele lui Vasile Blaga în tot ce am câştigat noi, toată lumea se laudă şi premierul Emil Boc pe bună dreptate că noi am câştigat alegerile, adică am căpătat încrederea românilor din 2004 încoace, în fiecare bătălie. Da, dar eu sincer vă spun, şi aici nu am de ce să mă feresc, nu cred că vocea lui Emil Bopc ne-a condus în bătăliile electorale ...

Rep.: Dar cine a fost?

C.P.: Ci vocea lui Vasile Blaga. El era cel care când făceam adunările în campanie şi stabileam audio-conferinţa, el era cel care spunea cum să ne înscriem şi ce să facem, el ne mobiliza adică...

Rep.: Adică, vreţi să spuneţi că Vasile Blaga era omul din umbră?

C.P.: Nu era din umbră, tocmai asta este, Vasile Blaga n-a fost niciodată în umbră, Vasile Blaga a fost elementul necesar oricărui om care a ajuns într-o funcţie mare. Fie că el s-a numit Emil Boc, fie că el s-a numit Traian Băsescu. Eu nu pot să înţeleg de ce noi vedem chestia asta şi alţii încearcă să o ascundă sub preş. Ăsta e adevărul, aceasta este realitatea.

Traian Băsescu a fost întotdeauna o locomotivă foarte puternică din 2000 pentru PDL, foarte puternică, ori tot ce a realizat Traian Băsescu a fost foarte bun pentru partid, dar sprijinul partidului sau, până la urmă, echipa partidului care s-a aliniat în spatele lui Traian Băsescu a fost o echipă fără cusur, o echipă unită, pentru că altfel nu obţineam rezultatele, indiferent cât de bun ar fi fost Traian Băsescu sau s-ar fi decuplat, în zona Traian Băsescu câştiga şi PDL pierdea, dacă n-ar fi fost o chestiune de echipă, de camaraderie.

Traian Băsescu a fost pentru mine, de când îl cunosc eu, de când am intrat în politică - eu am intrat în 2000, cu el odată -, adică el m-a motivat, el a fost omul pentru care am intrat în politică, m-a motivat şi am crezut tot timpul că suntem o echipă, suntem parteneri. N-am avut altă relaţie decât de colegi, de oameni care avem un obiectiv şi mergem...

CITEŞTE ÎN CONTINUARE...

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici