Ioan Oltean: Modificările aduse Codului Penal, adoptate la miezul nopţii, când bântuie strigoii

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că modificările aduse Codului Penal au fost adoptate "sub influenţa spiritelor rele", la miezul nopţii, "când umblă spiritele negre şi bântuie strigoii".

228 afișări
Imaginea articolului Ioan Oltean: Modificările aduse Codului Penal, adoptate la miezul nopţii, când bântuie strigoii

Ioan Oltean (Imagine: Cristiana Sabau/Mediafax Foto)

"Este regretabil că România trece printr-o perioadă neagră, fără precedent din 1990 încoace, după lovitura dată instituţiilor statului în vara trecută, când în mod brutal USL a schimbat preşedinţii Senatului, Camerei, Avocatul Poporului, iată că din nou USL are o atitudine care zguduie nu doar România democrată şi instituţiile statului, ci zguduie lumea întreagă. Cred că de pe vremea fanarioţilor, românii nu au mai avut parte de reacţii atât de dure la evenimente politice petrecute în interiorul României, reacţii din partea cancelariilor occidentale din toată lumea", a spus Oltean.

El a declarat că subscrie "fără rezerve" la tot ce s-a spus despre modificările aduse Codului Penal, la toate observaţiile făcute şi de către liderii PDL, şi de către societatea civilă, şi de către cancelariile europene.

"Sunt aspecte care îngrijorează societatea românească şi lumea democrată europeană. S-a vorbit mai puţin de art. 74, indice 1, s-a spus doar că se încurajează într-un mod de neînchipuit hoţia. Cei care fură cu sutele de mii şi milioanele de euro ajung fie să nu fie sancţionaţi, fie să fie sancţionaţi cu amendă. Dacă furi 500.000 de euro, eşti prins şi restitui banii, aşa spune la lege, eşti sancţionat cu o amendă. Dacă ai norocul să nu te prindă furând 24 de miliarde de lei, eşti bine-mersi, eşti om cinstit. Dacă te prinde, restitui banii, îţi dă o amendă şi eşti bine-mersi", a spus Oltean.

El a adăugat că "este fără precedent o asemenea măsură", dar şi o "ruşine naţională" ce s-a întâmplat marţi în Parlament, referindu-se la proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal.

"Din 1968, de când s-a stabilit definiţia funcţionarului public, nimeni nu şi-a permis să modifice structura acestei definiţii. Dar iată că USL e în stare de absolut orice. Aţi văzut, din nou este incriminată calomnia şi insulta, asta înseamnă de fapt un pumn în gura presei, care nu va mai putea fi aşa de liberă în exprimare, ştiind că există aceste infracţiuni introduse din nou în Codul Penal. Este o insultă la adresa democraţiei, o lovitură dată instituţiilor şi statului de drept tot ce s-a întâmplat, e o ruşine naţională tot ce s-a întâmplat marţi în Parlament. Poporul acesta care a fost păcălit ar trebui să realizeze cu cine are de-a face, pentru că e doar începutul, mai sunt trei ani de guvernare", a declarat Ioan Oltean.

Vicepreşedintele PDL a declarat că "este de criticat modul în care au fost adoptate de către comisie aceste modificări ale Codului Penal".

"La miezul nopţii, pe ascuns, fără presă, fără opoziţie. Atunci doar când umblă spiritele negre, când strigoii bântuie lumea politică şi bântuie puterea, atunci oamenii aceştia s-au adunat în jurul mesei, sub influenţa spiritelor rele, pentru a modifica această lege", a spus el.

Oltean a reamintit că PDL a votat împotrivă şi s-a delimitat "la modul ferm" de asemenea atitudini, atacuri la adresa democraţiei.

"PDL cere liderilor politici ai puterii să încerce să repare această greşeală imensă, acest abuz fără precedent săvârşit în România. PDL nu poate decât să fie un susţinător al instituţiilor statului, a atacat la CC cele două legi şi sperăm să se constate neconstituţionalitatea lor şi să împiedice intrarea lor în vigoare", a declarat Oltean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici