Ioan Oltean: Propunerea preşedintelui privind referendumul este şocantă

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că propunerea preşedintelui Traian Băsescu privind referendumul pentru trecerea la sistemul parlamentar unicameral este "şocantă", venind " într-un moment în care nimeni nu se aştepta".

19 afișări
Imaginea articolului Ioan Oltean: Propunerea preşedintelui privind referendumul este şocantă

Ioan Oltean: Propunerea preşedintelui privind referendumul este şocantă (Montaj foto)

"Trebuie să recunoaştem cu toţii că este o propunere şocantă pentru că vine într-un moment în care nimeni nu se aştepta şi pentru că vine în întâmpinarea maselor largi de oameni", a declarat Ioan Oltean.

Liderul PDL a reamintit că, într-un sondaj de opinie de anul trecut, peste 50 la sută dintre cei intervievaţi s-au pronunţat în favoarea unui Parlament unicameral, aşa încât propunerea preşedintelui Băsescu se înscrie în "programul de reformă profundă pe care l-a iniţiat Guvernul".

"Singurul avantaj al sistemului bicameral din România este tradiţia. Nimic altceva nu vine şi pledează în favoarea Parlamentului bicameral decât tradiţia. Toate celelalte sunt dezavantaje", a declarat Oltean.

Deputatul PDL a spus că se poate observa că 60 la sută din statele lumii şi 65 la sută din cele europene au Parlament unicameral, iar state cu tradiţie au un număr mult mai mic de parlamentari.

El a spus că numărul mediu de parlamentari la nivel european este de 170, iar la nivelul UE este de 185 şi niciunul dintre cele 26 de state membre ale UE nu are peste 400 de parlamentari, România fiind singurul stat care are 471 - 334 de deputaţi şi 137 de senatori. În schimb, Germania are 69 de senatori, Polonia - 100 de senatori, SUA, la 302 de milioane de locuitori, are o sută de senatori, în timp ce România are 137 de senatori la 22 de milioane de locuitori.

"Toate statele lumii sunt preocupate de diminuarea cheltuielilor publice. Prin această măsură, România se înscrie şi ea într-o asemenea direcţie. Sunt costuri în plus pentru întreţinerea a 171 de parlamentari, a funcţionarilor care îi deservesc, costurile cu întreţinerea clădirilor şi multe alte costuri care presupun existenţa a 171 de parlamentari în plus. Sumele adunate înseamnă o economie de sute de milioane de euro", a declarat Ioan Oltean.

Liderul PDL a spus că un alt argument în favoarea propunerii preşedintelui este acela că se simplifică la maximum procesul legislativ.

"În acest moment, cele două Camere îşi desfăşoară în paralel activitatea. Până la modificarea Constituţiei, în 2003, nu a fost nicio diferenţă între Camere în cadrul procesului legislativ. Acum s-a produs o diferenţă nesemnificativă, care vizează domeniile de activitate pentru care fiecare Cameră se constituie în Cameră decizională, în rest nu există deosebiri profunde", a declarat Oltean.

Mai mult, conform actualei Constituţii, de multe ori Parlamentul este în situaţia în care o singură Cameră este decizională, întrucât o prevedere stipulează că dacă actele nu sunt adoptate de prima Cameră sesizată în 45 de zile de la depunerea iniţiativei legislative sau a proiectului de lege (sau, în cazul legilor complexe, 60 de zile sau al ordonanţelor de 30 de zile - n.r.), propunerea trece prin adoptarea tacită, adică fără să fie măcar dezbătută.

"Apariţia Parlamentului unicameral simplifică mult relaţia între puterile statului şi Parlament. În loc să ne adresăm celor două Camere, ne vom adresa uneia singură. PDL susţine propunerea fără niciun fel de reţinere, se înscrie în programul de reforme al Guvernului şi o propunere pe care preşedintele s-a angajat să o susţină în faţa poporului" a declarat Ioan Oltean.

În opinia sa, dacă preşedintele Traian Băsescu nu ar fi insistat pentru votul uninominal, şi astăzi se vota pe liste.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că a trimis Parlamentului solicitare de aviz pentru organizarea unui referendum naţional, la data alegerilor prezidenţiale din acest an, pentru consultarea populaţiei asupra a două aspecte: Parlament unicameral şi un număr maxim de 300 de parlamentari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici