Băsescu vrea referendum pentru Parlament unicameral simultan cu prezidenţialele

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că a trimis Parlamentului solicitare de aviz pentru organizarea unui referendum naţional, la data alegerilor prezidenţiale din acest an, pentru consultarea populaţiei asupra a două aspecte: Parlament unicameral şi un număr maxim de 300 de parlamentari.

231 afișări
Imaginea articolului Băsescu vrea referendum pentru Parlament unicameral simultan cu prezidenţialele

Băsescu vrea referendum pentru Parlament unicameral simultan cu prezidenţialele (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Şeful statului a spus că a cerut aviz preşedinţilor celor două Camere pentru "a continua reforma statului".

"Avizul este necesar pentru organizarea unui referendum naţional pentru consultarea poporului suveran", a spus Băsescu.

El a precizat că doreşte să consulte poporul în ceea ce priveşte reducerea la un Parlament unicameral şi, totodată, a numărului de parlamentari la maximum 300, faţă de 471 câţi sunt în prezent.

"Cu puţin timp înainte m-am adresat preşedinţilor celor două Camere, solicitându-le avizul pentru a continua reforma statului. Avizul este necesar în vederea organizării unui referendum naţional prin care să consultăm poporul, poporul suveran, aşa cum este descris de Constituţie, cu privire la două aspecte. Primul este reducerea la un Parlament unicameral. Al doilea aspect este reducerea numărului de parlamentari la maxim 300, România având în momentul de faţă un Parlament cu 471 de parlamentari. Data pe care o propun Parlamentului pentru organizarea referendumului este data alegerilor prezidenţiale, în aşa fel încât să diminuăm costurile de consultare a poporului", a spus Băsescu

Constituţia prevede, la articolul 61, că Parlamentul este alcătuit din Camera Deputaţilor şi Senat.

Pentru introducerea Parlamentului unicameral este nevoie de revizuirea Constituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici