Iohannis a discutat cu directorul OMV despre sistemul de redevenţe şi exploatările din Marea Neagră

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, joi, o întâlnire cu Directorul General al OMV, Rainer Seele, în cadrul căreia s-a discutat despre viitorul sistem de taxare din domeniul energiei şi resurselor naturale, exploatările din Marea Neagră şi proiectul energetic BRUA.

1237 afișări
Imaginea articolului Iohannis a discutat cu directorul OMV despre sistemul de redevenţe şi exploatările din Marea Neagră

Iohannis a discutat cu directorul OMV despre sistemul de redevenţe şi exploatările din Marea Neagră

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul întrevederii a fost prezentată activitatea grupului şi priorităţile pentru următoarea perioadă, cele mai importante proiecte regionale, precum şi perspectivele pieţelor de ţiţei şi gaze naturale în anul 2016. În acest sens, s-a discutat şi despre "importanţa viitorului sistem de taxare din domeniul energiei şi resurselor naturale", fiind subliniată necesitatea predictibilităţii fiscale "într-un cadru stimulativ şi avantajos, atât pentru investitori, cât şi pentru stat".

Totodată, a fost reiterată importanţa majoră a parteneriatului dintre OMV Petrom şi Exxon-Mobile privind exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră, se mai arată în comunicat.

Un alt subiect de discuţie a fost proiectul BRUA (Bulgaria - România - Ungaria - Austria), un coridor energetic "care ar asigura României oportunităţi suplimentare în privinţa exportului regional de gaz".

"Întâlnirea a consfinţit un bun prilej pentru a reînnoi angajamentul de cooperare şi dialog între OMV şi statul român, pentru consolidarea rezultatelor pe termen scurt şi valorificarea durabilă a cooperării economice, pe bază de încredere şi beneficii mutuale", se mai arată în comunicat.

Legea redevenţelor ar putea trece prin Parlament în prima parte anului viitor, iar aplicarea acesteia să se facă din 2017, declara, în luna octombrie, fostul ministru al Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici. Acesta preciza atunci că a avut o discuţie cu echipa Fondului Monetar Internaţional pe tema redevenţelor. De asemenea, Teodorovici afirma că legea ar urma să ajungă în Parlament anul acesta, să fie dezbătută şi aprobată în prima parte anului viitor şi să se aplice din 2017. Teodorovici a refuzat să ofere însă detalii despre valoarea redevenţelor din viitoarea lege.

De menţionat că Artur Stratan, preşedintele Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA), anticipa în luna septembrie anunţul făcut de ministrul de atunci Teodorovici, afirmând că noua lege a redevenţelor ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017. Artur Stratan sublinia că nivelul redevenţelor ar trebui să rămână neschimbat pentru a furniza un „balon de oxigen” industriei de petrol şi gaze, iar, în caz contrar, o astfel de măsură ar fi “catastrofală” pentru industrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici