Iohannis a participat la consultări cu Joe Biden şi alţi lideri din UE şi NATO

Preşedintele României Klaus Iohannis a cerut joi acţiuni hotărâte pentru eliminarea dependenţei energetice de Rusia, în cadrul consultării găzduite de preşedintele SUA Joseph R. Biden şi la care au participat lideri din state membre UE şi NATO.

343 afișări
Imaginea articolului Iohannis a participat la consultări cu Joe Biden şi alţi lideri din UE şi NATO

Iohannis a participat la consultări cu Joe Biden şi alţi lideri din UE şi NATO

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, la discuţii au mai participat cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, prim-ministrul Italiei, Mario Draghi, prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii, Liz Truss, şi preşedintele Poloniei, Andrzej Duda.

Noua rundă de consultări a avut loc în contextul evoluţiilor din zonele de conflict din Ucraina şi pe fondul avansării discuţiilor privind reconstrucţia Ucrainei.

Liderii au analizat evoluţia ostilităţilor şi au evaluat strategia de sprijin pentru Ucraina. Au fost accentuate măsurile ferme de răspuns adoptate de comunitatea internaţională, cu referire la pachetele extinse de sancţiuni, pentru descurajarea Rusiei.

De asemenea, a fost abordată situaţia îngrijorătoare de la Centrala Nucleară de la Zaporojie, ca urmare a activităţii forţelor militare ruse.

Un alt subiect abordat în cadrul discuţiilor a vizat securitatea energetică şi coordonarea în vederea identificării de soluţii care să asigure aprovizionarea cu energie în perspectiva sezonului de iarnă, concomitent cu reducerea dependenţei de Rusia şi menţinerea sub control a preţurilor.

De asemenea, a fost discutată problema securităţii alimentare globale şi măsurile în sprijinul exportului de cereale ucrainene. Liderii au transmis aprecierea pentru rolul decisiv asumat de România, arată Administraţia Prezidenţială.

În intervenţia sa, preşedintele Klaus Iohannis a menţionat demersurile României în sprijinul Ucrainei. El a evidenţiat măsurile adoptate de România care au facilitat exportul a aproximativ 4 milioane de tone de cereale din Ucraina prin porturile dunărene şi Constanţa, dar şi facilitarea intrării în România a peste 2,2 milioane de cetăţeni ucraineni.

Şeful statului a subliniat importanţa implementării rapide a deciziilor Summitului NATO de la Madrid.

„Preşedintele României a reiterat apelul la acţiuni hotărâte şi coordonate pentru eliminarea dependenţei energetice de Rusia, având în vedere strategia Moscovei de a folosi energia ca instrument politic de presiune şi şantaj. Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, de asemenea, necesitatea de a sprijini eforturile Republicii Moldova, în plan politic şi economic, pentru gestionarea refugiaţilor ucraineni, dar şi în planul securităţii energetice”, a mai transmis Administraţia Prezidenţială.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici