Iohannis: Apartenenţa la NATO - valoroasă. Într-o situaţie excepţională trebuie să ne apărăm noi înşine

Apartenenţa la NATO este foarte valoroasă, dar într-o situaţie excepţională "trebuie să fim pregătiţi să ne apărăm noi înşine ţara", a declarat, într-un interviu, preşedintele Klaus Iohannis, subliniind, totodată, că politica lui Putin nu se potriveşte conceptului de convieţuire din Europa sec. 21.

1558 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Apartenenţa la NATO - valoroasă. Într-o situaţie excepţională trebuie să ne apărăm noi înşine

Klaus Iohannis (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Întrebat dacă este îngrijorat de războiul din estul Ucrainei în condiţiile în care Putin a declarat cu câteva luni în urmă că armata rusă ar putea ajunge în două zile la Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, într-un interviu acordat revistei austriece Profil, că "politica lui Putin nu se potriveşte conceptului de convieţuire din Europa secolului 21". "Ani de zile am crezut că problema războiului în Europa a fost rezolvată. Acest lucru este acum, din păcate, istorie", a spus Iohannis.

Preşedintele a reamintit faptul că s-a ajuns la un consens politic privind alocarea până în 2017 a 2% din PIB pentru apărare.

La observaţia jurnalistului privind faptul că este vorba de o sumă mare iar România are nevoie urgent de bani în alte domenii, Klaus Iohannis a replicat: "Nu există o altă cale. În imediata apropiere a unui conflict armat al cărui rezultat nu este sigur, nu poţi pur şi simplu să stai şi să te uiţi. Apartenenţa la NATO este foarte valorosă, dar într-o situaţie excepţională, sperăm ca ea să nu se întâmple, trebuie să fim pregătiţi să ne apărăm noi înşine ţara. Şi pentru asta trebuie să avem o armată bine pregătită şi echipată".

Întrebat dacă semnarea de către R. Moldova a Acordului de Asociere cu UE nu va duce la o exacerbare a acţiunilor Rusiei în privinţa Transnistriei, preşedintele a precizat că la alegerile din R. Moldova peste 50% dintre moldoveni au votat partide proeuropene iar Transnistria este "un conflict îngheţat dar care poate fi rezolvat".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici