Iohannis, despre banii cheltuiţi pentru Apărare: Nu e bine să avem abordări contabile

Nu e bine să avem abordări contabile, ci să vedem imaginea un pic mai mare, spune Klaus Iohannis despre situaţia prezentată într-un raport NATO, potrivit căreia în 2023, România a cheltuit pentru Apărare nu 2,5%, ci doar 1,6% din PIB.

290 afișări
Imaginea articolului Iohannis, despre banii cheltuiţi pentru Apărare: Nu e bine să avem abordări contabile

„Explicaţia nu e foarte complicată şi subliniez că nu e bine să avem abordări contabile, ci să vedem imaginea un pic mai mare. Sunt puţine motive principale pentru care alocarea a fost una şi cheltuiala a fost alta, fiindcă alocarea iniţială a respectat angajamentul politic. Banii nu s-au putut cheltui aşa cum a fost prevăzut din câteva motive, unele ţinând de noi, altele nu. Un motiv care nu ţine de noi - pur şi simplu lucruri pe care am vrut să le cumpărăm nu s-au găsit. Este o problemă globală - în zona de înzestrare militară cererea este incomparabil mai mare decât oferta şi anumite lucruri pe care ni le-am dorit nu am putut să le obţinem. Al doilea factor au fost dificultăţile bugetare create şi de inflaţie şi de multe alte probleme pe care le-am avut şi atunci disponibilitatea, banii lichizi nu au existat atunci când cei care se ocupă de înzestrare ar fi vrut să îi cheltuie. În acest fel, multe cheltuieli s-au realizat, dar nu în anul calendaristic, până la 31 decembrie. Nu trebuie să facem chiar un calcul contabil. Aceste cheltuieli s-au făcut în contul anului 2023, când au fost angajate”, spune Klaus Iohannis despre situaţia descrisă într-un raport NATO potrivit căreia în 2023, România a cheltuit pentru Apărare nu 2,5%, ci doar 1,6% din PIB.

El spune că un factor care „a deranjat nu doar înzestrarea şi cheltuielile pe apărare, ci la modul general a deranjat şi pe români”, a fost inflaţia mare avută anul trecut.

„Cam acestea sunt explicaţiile şi cred că e bine de ştiut că noi am cheltuit foarte mulţi bani pe apărare, nu ca să cheltuim bani, ci ca să facem România mai sigură”, încheie şeful statului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici