Iohannis, după întâlnirea cu omologul său sârb: Soluţionarea problemei Kosovo va însemna un pas în direcţia europeană pentru toată zona/ Migranţi vom avea în continuare, să nu-şi facă nimeni iluzii | VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, după întâlnirea cu omologul său sârb, că problema Kosovo este complicată şi că fără o soluţie în relaţia dintre Serbia şi Kosovo, ţara vecină nu va putea Adera la Uniunea Europeană, adăugând că România este dispusă să se implice în găsirea unei soluţii.

602 afișări
Imaginea articolului Iohannis, după întâlnirea cu omologul său sârb: Soluţionarea problemei Kosovo va însemna un pas în direcţia europeană pentru toată zona/ Migranţi vom avea în continuare, să nu-şi facă nimeni iluzii | VIDEO

Iohannis, după întâlnirea cu omologul său sârb: Soluţionarea problemei Kosovo va însemna un pas în direcţia europeană pentru toată zona

 

„Este cert faptul că România nu a recunoscut independenţa Kosovo. Pentru noi chestiunea Kosovo este o chestiune foarte mare, dar ne vom strădui să găsim o soluţie de compromis. Pentru a găsi această soluţie este nevoie de dorinţe minimaliste. Sunt convins că România, pe durata Preşedinţiei Consiliului UE în 2019, va pune printre problemele superioare pe care le vor aborda intrarea ţărilor din Balcanii de Vest în Uniunea Europeană”, a declarat Vučić.

Iohannis: Să depăşim faza în care, cu cât ne apropiem de graniţă, legătura e tot mai puţin evidentă

TITLURILE ZILEI

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la conferinţa de presă comună cu omologul său sârb, că trebuie depăşită definitive faza în care, cu cât ne apropiem mai mult de graniţă, legătura dintre cele două ţări devine tot mai puţin evidentă.

„Trebuie să tratăm cu maximă seriozitate chestiunea infrastructurii. Fără o infrastructură de transport, restul sunt poveşti. Cu certitudine, aici intră şi turismul, intră şi legăturile între persoanele din cele două ţări. Acum mulţi ani, când am mai fost doar simplu turist în Europa, am simţit pe propria piele nevoia unei infrasturcturi, undeva în anii ’90. Am considerat că vreau să văd Serbia şi lucrurile au fost ok. Am trecut prin Belgrad, oameni foarte deschişi, oameni foarte prietenoşi, dar când m-am apropiat de graniţa sârbo-română, a fost un pic mai complicat, findcă au fost relativ puţine indicatoare şi drumul devenea din ce în ce mai îngust, şi în ultimul sat sârb înaintea graniţei cu România, într-un sens giratoriu, am găsit un un indicator pe care scria abia lizibil România. Cred că trebuie să depăşim definitiv această fază în care, cu cât ne apropiem de graniţă, legătura devine tot mai puţin evidentă.. Vreau şi îmi doresc să avem conectări care ne fac mândri că suntem veciini şi înlescnesc schimburile economice”, a răspuns Iohannis, întrebat când se va vedea un rezultat concret în privinţa Autostrăzii Belgrad - Timişoara.

De asemenea, preşedintele sârb a precizat că, în trecut, a discutat cu foştii premieri Dacian Cioloş şi Victor Ponta, însă fără a face paşi concreţi în acest sens.

„Noi suntem interesaţi să realizăm partea aceasta de autostrada. (...) Avem speranţa că prietenii noştri români ne vor acorda sprijinul necesar”, a spus Aleksandar Vučić.

Iohannis: Minorităţile sârbe şi române au un rol foarte important de a întări puntea dintre ţări

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, după întâlnirea cu preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, că au discutat despre românii din ţara vecină şi sârbii din România, care au un rol în cee ace priveşte puntea dintre cele două ţări, precizând că s-au făcut paşi în această privinţă.

„Am vorbit, evident, şi despre românii din Serbia şi despre sârbii din România, vorbesc despre minorităţile noastre care au un rol foarte important, de a întări puntea dintre ţările noastre. Este important de ştiut că s-au făcut paşi în această privinţă şi se vor face şi în continuare paşi. Eu am subliniat, în discuţia cu domnul Preşedinte, nevoia unei colaborări mai intense şi între specialişti şi am fost foarte bucuros, recunosc, şi apreciez în mod deosebit, domnul Preşedinte mi-a comunicat că a fost stabilită o persoană care reprezintă Serbia în Comisia Mixtă privind minorităţile naţionale. Această desemnare a fost aşteptată şi faptul că s-a întâmplat astăzi, am luat-o ca pe un semn foarte pozitiv”, a declarat Iohannis.

Vučić a susţinut că, în ceea ce priveşte comunitatea română din Serbia, se va strădui să facă multe lucrurui importante şi că nu îl va dezamăgi pe Iohannis în această privinţă.

„În ceea ce priveşte situaţia comunităţii române din Serbia noi ne vom strădui să întreprindem lucruri importante, după care domnul Preşedinte Iohannis va putea spune, acestea sunt demersuri importante, ne vom ocupa atât de mass-media în limba română, cât şi de şcolarizarea copiilor ce provin din rândul comunităţii române. Bineînţeles că nu îl vom dezamăgi pe domnul Preşedinte în acest sens, va fi vorba despre buna satisfacţie a necesităţilor şi drepturilor românilor din Voivodina, precum este vorba şi despre situaţia comunităţii sârbe din România”, a adăugat preşedintele sârb.

Iohannis: Migranţi vom avea în continuare, să nu-şi facă nimeni iluzii că se va opri fluxul

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, joi, după întâlnirea cu omologul său sârb, Aleksandar Vučić, că vor exista migranţi în continuare la graniţa dintre Serbia şi România, precizând însă că nu există probleme între cele două ţări în această privinţă.

„Avem, în continuare, persoane care au statulul de migrant şi încearcă să treacă din Serbia în România. Migranţi vom avea şi în continuare, nu trebuie să-şi facă nimeni iluzii că se va opri fluxul migratoriu şi atunci e nevoie de proceduri foarte clare, pe zona de graniţă. Nu am nicio temere în această privinţă şi sunt convins că se vor găsi colaborări din ce în ce mai eficiente. Cred că nu avem nicio problemă între Serbia şi România în această privinţă”, a declarat Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic.

Preşedintele Serbiei a susţinut că cele două ţări au colaborat pe durata acestei perioade, când Serbia s-a confruntat cu un număr mare de migranţi.

„Dar eu cred că colaborarea este bună, ea poate fi îmbunătăţită, însă în ceea ce priveşte criza imigranţilor, România a ajutat Serbia, dar şi Serbia a ajutat România”, a spus Vucic.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, joi, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, pe agenda discuţiilor fiind cooperarea bilaterală dintre cele două state, dar şi modalităţile de sprijin din partea României al procesului de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană.

 

 

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici