Iohannis: Noul Guvern arată că Victor Ponta a minţit. Nu a dorit să continue în formula USL

Prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis a afirmat, joi, că faptul că Victor Ponta trece acum prin Parlament cu o nouă formulă de guvern arată că "premierul a minţit" şi că de fapt "nu a dorit să continue în formula USL".

846 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Noul Guvern arată că Victor Ponta a minţit. Nu a dorit să continue în formula USL

Klaus Iohannis (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Klaus Iohannis a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre noul Guvern, el răspunzând că "e interesant de văzut că prim- ministrul a refuzat o echipă liberală cu care ar fi putut să guverneze bine, cu oameni care au experienţă".

"Nu a dorit să intre, în mod paradoxal, în Parlament pentru o modificare care muta un cuvânt de la o poziţie la alta, spunând că este complicat, că nu se cuvine, în schimb a făcut o nouă alianţă, un nou Guvern. Acest lucru arată clar că a minţit că nu vrea să intre în Parlament, că este complicat. A fost un pretext, aşa cum am spus noi de la început. A fost pretextul cu care a dorit şi a şi reuşit să rupă USL. Victor Ponta nu a dorit să continue în formula USL", a declarat Iohannis.

El a afirmat că mutarea premierului "nu e o reuşită, ci un pas politic greşit".

"A construit un Guvern care are puţină personalitate, multe titluri, puţine realizări. Este, cu siguranţă, o abordare care se poate încerca, dar pe mine unul nu m-a convins cu această echipă guvernamentală", a spus Iohannis.

Întrebat ce părere are despre faptul că premierul şi preşedintele Traian Băsescu s-au înţeles în legătură cu învestirea acestui Guvern, Iohannis a spus că întreaga situaţie i se pare "suspectă".

"Întreaga fază cu preşedintele şi prim-ministrul mi se pare suspectă. Mai întâi, vine preşedintele tot la cinci minute să declare ceva, lucru neobişnuit şi care trebuia să ne dea de gândit. Ne-a dat. Ne-a explicat preşedintele la tv, cu lux de amănunte, cum trebuie să se procedeze şi că, în niciun caz, nu validează Guvernul dacă nu se procedează aşa cum spune, cu punct şi virgulă. Pe de altă parte, prim-ministrul, care pentru o virgulă nu a vrut să intre în Parlament, dar a făcut cu totul alt Guvern, spunând că este acelaşi program - o aberaţie să spui aşa ceva. Faci o coaliţie cu totul alta şi spui că mergi cu programul fostei coaliţii. În fine, aşa a hotărât, aşa a făcut. Ca apoi, între cafea şi cină, să se producă minunea: s-au înţeles. După părerea mea, s-au înţeles de mult", a afirmat prim-vicepreşedintele liberal.

Iohannis a adăugat: "Faza cu învestirea Guvernului a fost o continuare a bunei colaborări între preşedintele Băsescu şi premierul Ponta. Nimic altceva".

În legătură cu păstrarea programului de guvernare al USL, Iohannis a afirmat: "Măcar să fi avut decenţa, dacă-şi face altă coaliţie şi alt Guvern, să-şi facă un program propriu".

În plus, Iohannis a spus că "ar fi fost un gest politic corect" ca Victor Ponta să demisioneze după ruperea USL, mai ales că "nici n-ar fi dăunat".

"După cum se vede, domnul Ponta şi domnul Băsescu se înţeleg foarte bine, probabil l-ar fi desemnat din nou prim-ministru, putea să vină cu orice Guvern de tehnocraţi sau tehnicraţi şi putea să vină cu un program propriu. Şi nu era niciun fel de problemă", a declarat Iohannis.

Întrebat de ce crede că premierul insistă pe păstrarea programului de guvernare al USL, deşi Uniunea s-a rupt, Iohannis a răspuns: "Nu înţeleg acest joc. Am divorţat, dar el în continuare e căsătorit. Nu se poate".

Noii miniştri ai Cabinetului Ponta III au depus, miercuri, jurământul de învestire la Palatul Cotroceni, ceremonia înregistrând şi o premieră: depunerea jurământului de către ministrul Gabriel Oprea de două ori, în decurs de câteva ore.

Învestirea noilor miniştri a avut loc ca urmare a unei înţelegeri între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, pe baza căreia şeful statului a semnat numirea membrilor Cabinetului, iar Guvernul îşi va asuma răspunderea pe un nou program de guvernare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici