Ştirbu: Relaţia Ponta-Băsescu a evoluat de la pact scris la acord pe cuvântul dat, deci pe încredere

Deputatul PNL Gigel Ştirbu, fost ministru al Culturii, afirmă că se remarcă o evoluţie pozitivă a relaţiei Băsescu-Ponta, trecându-se de la Pactul de coabitare scris la acordul negociat doar pe cuvântul dat unul altuia, deci pe încredere.

448 afișări
Imaginea articolului Ştirbu: Relaţia Ponta-Băsescu a evoluat de la pact scris la acord pe cuvântul dat, deci pe încredere

Victor Ponta si Traian Basescu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"De ieri (miercuri - n.r.) după masă, de când adevăratul şef al Guvernului, Traian Băsescu, a anunţat un nou acord cu Victor Ponta, am tot aşteptat de la premier să ne comunice în mod transparent care au fost termenii acestei noi negocieri. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a fost criticat explicit de Victor Ponta că nu a informat imediat asupra discuţiilor avute în calitate de şef al Senatului cu Traian Băsescu, deşi acestea priveau subiecte legate de politica externă şi securitate", se arată într-un comunicat PNL semnat de Ştirbu.

El adaugă că, în aceste condiţii, de la Victor Ponta, un apărător atât de vehement al dreptului românilor de a fi bine informaţi, s-ar fi aşteptat să fie un model de transparenţă.

"Am fi putut pune oricând pariu că un astfel de om, un adversar declarat al înţelegerilor cu Traian Băsescu, va face, în situaţia unor discuţii premier-preşedinte, o conferinţă de presă în care să explice pe larg în ce condiţii a negociat la Palatul Cotroceni", se arată în comunicat.

Potrivit lui Ştirbu, în schimb, am asistat la o declaraţie de presă a lui Victor Ponta de două minute, la Palatul Victoria, urmată de fuga grăbită din faţa jurnaliştilor şi a întrebărilor legitime ale acestora.

"Pe parcursul celor două minute, nici vorbă de explicaţii date de premier cu privire la modul în care a negociat la Palatul Cotroceni. Am asistat, de asemenea, şi la un discurs de învestire blajin şi protector din partea lui Traian Băsescu. Remarcăm aşadar mai multe aspecte. În primul rând, la fel ca pe vremea tandemului cu Emil Boc, Traian Băsescu este cel care anunţă ce trebuie făcut şi în ce direcţie. Victor Ponta doar apare public şi confirmă ce a afirmat preşedintele", se arată comunicat.

Ştirbu susţine că se remarcă o evoluţie pozitivă semnificativă a relaţiei dintre cei doi demnitari."Dacă după alegerile din 2012 între Traian Băsescu şi Victor Ponta era nevoie de un pact de coabitare scris, parafat şi cu martori, acum acordul negociat de cei doi deja se bazează doar pe cuvântul dat unul altuia, deci pe încredere. Cum îi ştim pe amândoi oameni de onoare, care-şi respectă angajamentele, putem doar presupune că o astfel de încredere reciprocă se bazează pe experienţe trecute de colaborare şi înţelegere fructuoasă", se arată în finalul comunicatului.

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au ajuns, miercuri, la un acord privind situaţia Guvernului, şeful statului semnând învestirea noilor miniştri, care au depus apoi jurământul, iar premierul angajându-se să-şi asumea răspunderea în Parlament pe programul de guvernare.

Preşedintele a declarat, într-o conferinţă de presă, că se bazează pe cuvântul premierului că îşi va angaja răspunderea pe programul de guvernare, iar premierul a susţinut o declaraţie de presă scurtă, în care a descris acordul la care a ajuns cu şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici