Video Iohannis s-a întâlnit cu George Friedman, fondatorul companiei de consultanţă Stratfor. Discuţiile au vizat parteneriatul România - SUA, investiţiile americane şi Ucraina - VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis, care l-a primit, luni, la Palatul Cotroceni, pe George Friedman, fondatorul companiei americane de analiză geostrategică Stratfor, a discutat cu acesta despre parteneriatul strategic România - SUA, despre investiţiile americane în România şi situaţia din Ucraina.

1484 afișări

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în discuţiile cu George Friedman preşedinte Klaus Iohannis a dat asigurări privind ”angajamentul ferm al României în dezvoltarea parteneriatului strategic cu Statele Unite, subliniind necesitatea potenţării laturii economice a acestui parteneriat, aşa cum a spus încă de la începutul mandatului”.

”Domnul George Friedman a insistat la rândul său că dimensiunea economică a parteneriatului strategic dintre România şi SUA trebuie să se bucure de o atenţie specială în viitor, declarându-se disponibil să promoveze România în rândul potenţialilor investitori americani. Cei doi interlocutori au convenit că tehnologia informaţiilor şi cercetarea sunt două arii în care investiţiile americane ar putea să crească în viitor. Întâlnirea a prilejuit şi un schimb de opinii despre rolul României în regiune ca factor de stabilitate, în contextul tensionat generat de criza din Ucraina şi poziţiile exprimate de Federaţia Rusă”, mai spune Administraţia Prezidenţială, precizând că preşedintele Iohannis şi-a exprimat aprecierea pentru analizele profesorului George Friedman, care au avut ca subiect România.

Stratfor este o agenţie de analize strategice şi militare înfiinţată de George Friedman în 1996 în Austin, Texas, fiind recunoscută la nivel mondial pentru rapoartele furnizate.

George Friedman s-a aflat ultima dată la Bucureşti în octombrie anul trecut, când a participat la Bucharest Forum 2014.

În primăvara aceluiaşi an, el s-a întâlnit, tot la Bucureşti, cu directorul Serviciului Român de Informaţii, cu care a discutat despre dinamica mediului de securitate regională, securitatea energetică, relaţia transatlantică, NATO, UE şi parteneriatul strategic România-SUA, Friedman fiind atunci într-un turneu în mai multe ţări din regiunea Mării Negre.

Acum, prezenţa lui George Friedman la Bucureşti apare şi în contextul crizei din Grecia, zona euro pregătindu-se pentru intrarea Greciei în incapacitate de plată.

Friedman, care s-a declarat în numeroase rânduri un eurosceptic convins, spunea autorităţilor de la Bucureşti, în urmă cu doi ani, că România nu ar trebui să intre în zona Euro, care este un proiect eşuat din cauza diferenţelor structurale prea mari dintre economiile statelor membre.

"Slavă Domnului că nu sunteţi în Zona Euro! Nu intraţi!", spunea atunci Friedman într-o conferinţă susţinută la Banca Naţională a României, întrebat când ar trebui România să adopte moneda comună europeană.

Recent, România şi-a propus să adopte moneda euro în 2019.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici