Iohannis: Sper ca acordul UE-Turcia să reducă migraţia. Nu sunt obligaţii suplimentare pentru România

Klaus Iohannis a declarat vineri seara, la Bruxelles, că speră ca acordul UE-Turcia va conduce la reducerea semnificativă sau chiar la stoparea fluxurilor de migranţi ilegali care pătrund în Uniunea Europeană dinspre Turcia, adăugând că nu impune obligaţii suplimentare României.

Share pe Facebook 667 afişări

Iohannis: Sper ca acordul UE-Turcia să reducă migraţia.Nu sunt obligaţii suplimentare pentru România (Imagine: Codrin Prisecaru/ Arhiva Mediafax Foto)

"Am agreat o declaraţie UE-Turcia, care cuprinde angajamentele reciproce privind gestionarea migraţiei. Salut înţelegerea la care am ajuns şi sper ca aceasta va conduce la reducerea semnificativă sau chiar la stoparea fluxurilor de migranţi ilegali care pătrund în Uniunea Europeană dinspre Turcia", a declarat preşedintele, după reuniunea UE-Turcia.

România a susţinut în cadrul reuniunii necesitatea unei abordări cuprinzătoare şi coerente a Uniunii Europene în gestionarea provocărilor generate de migraţie şi ajungerea la un acord cu privire la propunerile prezentate de către Turcia, cu condiţia ca măsurile agreate să fie pe deplin compatibile cu legislaţia europeană şi cu legislaţia internaţională, a spus preşedintele.

"S-a agreat asupra returnării în Turcia a noilor migranţi ilegali care ajung în Grecia, în insulele greceşti din Turcia. Returnarea poate avea loc doar cu respectarea cadrului juridic european şi internaţional. Cazurile de returnare urmând a fi analizate individual, deci nu poate fi vorba de expulzări colective. Doresc să subliniez că acest mecanism are un caracter excepţional şi temporar", a declarat Iohannis.

În cadrul reuniunii s-a stabilit ca pentru fiecare migrant intrat ilegal şi returnat în Turcia, UE să ia un refugiat din Turcia, în cadrul schemelor deja stabilite anul trecut.

"Vreau să subliniez că deciziile de astăzi nu introduc cote noi, nu introduc cote suplimentare pentru România. Această relocare din Turcia în UE se face în cadrul cotelor care au fost aprobate în anul trecut deja. Am convenit că odată ce vor fi stopate trecerile ilegale dinspre Turcia spre UE sau se va reduce semnificativ numărul acestora, ar putea fi activată schema de admisie umanitară voluntară la care statele membre pot contribui pe baze voluntare", a declarat Iohannis.

Uniunea Europeană s-a angajat să accelereze procesul de utilizare a celor trei miliarde de euro alocate pentru facilitatea pentru refugiaţii din Turcia, iar după ce aceste fonduri vor fi complet utilizate şi în scopul în care au fost ele prevăzute, se vor mobiliza fonduri suplimentare pentru această facilitate de până la trei miliarde de euro până la finele anului 2018.

"De asemenea, Turcia s-a angajat să ia toate măsurile necesare pentru a preîntâmpina crearea de noi rute ilegale de migraţie înspre Europa venind din Turcia. În acest context am subliniat necesitatea monitorizării atente a eventualelor rute alternative de migraţie în scopul contracarării acestora în situaţia în care ruta din regiunea Balcanilor de Vest este, cum ştim, practic blocată", a mai spus preşedintele.

Preşedintele a mai spus că s-a agreat şi accelerarea procesului de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii turci şi că s-a deschis un nou capitol de aderare a Turciei la UE.

"Referitor la procesul de liberalizare a regimului de vize pentru cetăţenii turci, s-a agreat accelerarea procesului, însă cu respectarea tuturor condiţionalităţilor în scopul finalizării procesului până la sfârşitul lunii iunie a anului curent. În ceea ce priveşte negocierile de aderare cu Turcia, s-a decis deschiderea unui nou capitol de negociere, anume capitolul 33, chestiuni bugetare", a declarat Iohannis.

 

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
KLAUS IOHANNIS ,
TURCIA ,
UE
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.