Kelemen: Aş susţine iniţiativa potrivit căreia 10 mai să fie zi naţională

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declară că ar susţine iniţiativa potrivit căreia 10 mai să devină zi naţională în cazul în care iniţiativa liberală s-ar formaliza şi în scris, întrucât în istoria fiecărui stat există "mai multe momente".

136 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Aş susţine iniţiativa potrivit căreia 10 mai să fie zi naţională

Kelemen Hunor (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Întrebat, miercuri, la Sfântu Gheorghe, despre propunerea deputaţilor liberali ca 10 mai să fie declarată zi naţională, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că ideea i se pare "bună".

"Eu cred că e o idee bună, iar dacă ar fi după mine aş susţine o astfel de iniţiativă. Aşa cum sunt state care au două-trei zile naţionale, fiindcă în istoria fiecărui stat există mai multe momente, cred că nu ar deranja pe nimeni. Eu personal aş susţine o astfel de iniţiativă, dacă se va formaliza şi în scris şi va exista o dezbatere", a spus liderul UDMR.

În legătură cu 1 Decembrie, Kelemen a afirmat că Uniunea respectă istoria fiecăruia, ceea ce nu înseamnă că ziua este "nimerită".

"Noi respectăm istoria fiecăruia, dar asta nu înseamnă că din punctul nostru de vedere este o zi nimerită pentru acest lucru. Desigur, noi am spus de fiecare dată că istoria ne-a despărţit de foarte multe ori, dar viitorul trebuie să ne unească şi punctul nostru de vedere rămâne neschimbat: respectăm istoria şi tradiţiile românilor şi aşteptăm respect reciproc pentru istoria şi tradiţiile noastre", a conchis Kelemen.

Acesta a participat, miercuri, la ceremonia de denumire a secţiei de tineret a bibliotecii Liceului "Szekely Miko" după scriitorul Domokos Geza, fostul preşedinte al UDMR, iar biblioteca veche a instituţiei a primit numele grofului Teleki Domokos.

Luni, preşedintele PNL, Crin Antonescu, declara că ar putea susţine ideea ca data de 10 mai, când este serbată regalitatea, să devină o a doua sărbătoare naţională, după ziua de 1 Decembrie, precizând că ideea ar putea fi luată în discuţie şi la revizuirea Constituţiei.

Antonescu a fost întrebat dacă ar milita pentru ca data de 10 mai să devină o zi naţională.

"Nu în locul celei de 1 Decembrie, dar, sub o formă sau alta, alături de cea de 1 Decembrie cred că putem să luăm în serios o asemenea propunere", afirma Antonescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici