Kelemen despre condamnarea lui Marko Attila: Sentinţa e împotriva comunităţii maghiare

Consiliul Reprezentanţilor Unionali a adoptat, duminică, o luare de poziţie faţă de condamnarea fostului secretar de stat Marko Attila în dosarul retrocedării Colegiului "Székely Mikó" din Sfântu Gheorghe, şeful UDMR, Kelemen Hunor, declarând că sentinţa e îndreptată împotriva comunităţii maghiare.

761 afișări
Imaginea articolului Kelemen despre condamnarea lui Marko Attila: Sentinţa e împotriva comunităţii maghiare

Kelemen Hunor (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Consiliul Reprezentanţilor Unionali, miniparlamentul UDMR, întrunit, duminică, la Târgu Mureş, a adoptat o luare de poziţie prin care îşi exprimă sprijinul pentru fostul secretar de stat în Departamentul pentru Relaţii Interetnice Marko Attila, condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra interesului public în dosarul restituirii Colegiului "Székely Mikó" din Sfântu Gheorghe.

Luarea de poziţie a fost adoptată de reprezentanţii CRU în unanimitate, în aceasta arătându-se că acuzaţiile "sunt lipsite de fundament", fiind vorba de un "proces politic" şi de "o adevărată vânătoare de vrăjitoare, cu o hărţuire rău intenţionată îndreptată, evident, şi împotriva celor care reprezintă interesele maghiarilor".

"Îi asigurăm pe cei afectaţi în urma acestui caz de restituire şi asigurăm opinia publică de faptul că Uniunea Democrată Maghiară din România va face tot ce îi stă în putinţă pentru ca problema procesului Mikó să ajungă la cunoştinţa celor mai importante foruri internaţionale", se arată în luarea de poziţie, prin care se face apel la biserici, la sfera civilă şi comunitatea maghiară din Transilvania "să îşi exprime larga solidaritate civică".

"UDMR reacţionează cu indignare şi deosebită surprindere la faptul că Marko Attila a fost condamnat, în primă instanţă, la trei ani de închisoare cu executare. DNA a intentat acţiune în justiţie pentru abuz împotriva interesului public, în legătură cu retrocedarea Colegiului «Székely Mikó». Condamnăm categoric demersul penal împotriva lui Marko Attila şi considerăm nedreaptă decizia luată în prima instanţă. (...) Prin această decizie judecătorească în primă instanţă nu numai că este hărţuit secretarul de stat, dar în acelaşi timp este renaţionalizată clădirea Colegiului «Székely Mikó», iar Biserica Reformată este obligată să plătească o despăgubire în valoare de 1.100.000 de lei. În acest fel, principiile statului de drept sunt călcate în picioare cu desăvârşire. În opinia noastră, suntem martorii unuia dintre cele mai josnice atacuri suferite de comunitatea maghiară din Transilvania. UDMR consideră de nepermis şi inacceptabil faptul că este compromis în această manieră necinstită un politician responsabil care şi-a dus la îndeplinire îndatoririle ţinând seama de interesele comunităţii maghiare din România şi ale Uniunii. În acelaşi timp, considerăm revoltător faptul că, prin această decizie, justiţia din România practic întoarce timpul şi evocă cea mai întunecată perioadă comunistă, atunci când decide renaţionalizarea unui imobil aparţinând bisericii", se mai arată în textul documentului adoptat de CRU.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat de la tribuna CRU că este nevoie de o solidarizare a reprezentanţilor Uniunii cu Marko Attila, dar şi cu ceilalţi inculpaţi din acest dosar, întrucât aceştia "au lucrat cinstit" şi n-au făcut niciun act de corupţie, arătând că între timp denunţătorul a fost arestat şi condamnat într-un alt dosar.

El a susţinut că prin sentinţa de condamnare a lui Marko Attila are loc de fapt "renaţionalizarea" Colegiului "Székely Mikó" din Sfântu Gheorghe, ceea ce "va da înapoi democraţia" din România.

La rândul său, primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a susţinut că există "pericolul reîntoarcerii perioadei Ceauşescu", întrucât prin această sentinţă "nu Marko Attila, ci membrii comunităţii au fost condamnaţi la trei ani de închisoare" şi că, în timp ce bisericile maghiare sunt "văduvite" de imobilele care le-au aparţinut, Biserica Ortodoxă Română primeşte clădiri care nu i-au aparţinut.

"Se încearcă renaţionalizarea unor clădiri care au aparţinut bisericilor reformată, unitariană, evanghelică. E important să vă daţi seama că această sentinţă penală e dată împotriva comunităţii maghiare", a spus Antal Arpad.

Ulterior, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat presei că luarea de poziţie nu înseamnă o ingerinţă a reprezentanţilor Uniunii în actul de justiţie, ci exprimă un punct de vedere legat de un caz "absolut legal, de retrocedare".

"CRU nu poate şi nici nu intervine în actul de justiţie, dar putem spune care este părerea noastră despre un act absolut legal, de retrocedare. Au fost peste 1.700 de retrocedări către cultele maghiare şi un singur caz (de condamnare), unde lucrurile erau foarte clare, fiindcă pe baza legii s-a făcut retrocedarea. Această condamnare e, sigur, în prima instanţă, pentru că urmează apelul şi, mă rog, mai multe proceduri încă trebuie duse până la capăt. Noi suntem solidari cu cei care au respectat legea, au luat decizia conform legii şi noi credem că nu putem să ne întoarcem într-o epocă totalitară, unde sigur, acum cu alte mijloace, cu mijloacele justiţiei, renaţionalizezi proprietăţile. Fiindcă dacă mergem pe această idee, astăzi se întâmplă cu Colegiul Mikó de la Sfântu Gheroghe, mâine se întâmplă cu (Colegiul) Bolyai de la Târgu Mureş sau cu alte şcoli şi alte clădiri care au fost retrocedate proprietarilor de drept şi pe baza legii, nu pe altă bază, nu pe hârtii semnate «pe picior» şi aşa mai departe. Eu sunt convins că obligaţia noastră este să fim fermi şi să mergem pe principiul pe care am mers 22 de ani – averile confiscate, imobilele confiscate trebuie retrocedate, aşa cum scrie legea. Şi în cazul Colegiului Mikó s-a întâmplat acest lucru, suntem solidari cu colegii noştri", a spus el.

Kelemen Hunor s-a declarat "absolut de acord" cu cele afirmate de Antal Arpad, susţinând, la rândul său, că sentinţa ar fi îndreptată împotriva comunităţii maghiare şi chiar împotriva Bisericii Reformate.

"Absolut, fiindcă (sentinţa) nu este îndreptată împotriva unui singur om, sunt trei persoane de fapt acolo (în dosar - n.r.). Este îndreptată împotriva bisericii şi împotriva comunităţii maghiare, fiindcă nu numai că ei au fost condamnaţi, dar se restabileşte (prin sentinţă) situaţia care exista înainte de retrocedare, deci se face o renaţionalizare a Colegiului Mikó. Nu este de acceptat, fiindcă poate mâine se va lua de la persoane fizice - acum s-a luat înapoi sau se încearcă să se ia înapoi de la un cult, de la o biserică, de la Biserica Reformată, mâine poate de la dumneavoastră sau alţii care sunt proprietari, persoane fizice. Asta este problema. Proprietatea este sfântă, până la urmă, şi este ocrotită şi de Constituţie", a arătat el.

Fostul secretar de stat Marko Attila, acuzat de abuz în serviciu contra interesului public pentru restituirea Colegiului "Székely Mikó" din Sfântu Gheorghe, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare de Judecătoria Buzău, decizia instanţei nefiind definitivă.

"Condamnă inculpatul Marko Attila-Gabor la o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, săvârşită în dauna părţii vătămate municipiul Sfântul Gheorghe, în 14 mai 2002", potrivit site-ului portal.just.ro.

În acest dosar mai au calitate de inculpaţi Tamaş Maroşan şi Silviu Clim. Maroşan a fost, de asemenea, condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, în timp ce Clim a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru aceeaşi acuzaţie, instanţa stabilind în cazul acestuia un termen de încercare de cinci ani. Pe perioada termenului de încercare, Clim trebuie să respecte o serie de interdicţii şi obligaţii stabilite de instanţă, între acestea să nu poarte arme sau să nu săvârşească noi infracţiuni.

Totodată, Judecătoria Buzău a dispus confiscarea specială de la Eparhia Reformată din Ardeal a sumei de 1.137.856 de lei.

Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de zece zile de la pronunţarea sentinţei.

Procurorii DNA Braşov i-au trimis în judecată, în decembrie 2010, pe Attila-Gabor Marko, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relaţii Interetnice din cadrul Ministerului Informaţiilor Publice, Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal, şi Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, informa DNA.

Procurorii au stabilit că, în 2002, cei trei au făcut parte din comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, înfiinţată în baza OUG 83/1999.

Cei trei acuzaţi au întocmit, în 14 mai 2002, o notă de constatare în care au arătat, contrar realităţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul în discuţie a avut destinaţia de şcoală din momentul edificării construcţiei şi în prezent include două instituţii de învăţământ: Liceul Teoretic "Szekely Miko" Sfântu Gheorghe şi Liceul Teologic Reformat.

Această retrocedare a fost posibilă cu încălcarea atribuţiilor celor trei inculpaţi în cadrul comisiei, având competenţe în privinţa examinării legalităţii cererilor de restituire, de analizare a documentelor depuse în susţinerea cererilor şi de adoptare a deciziilor în concordanţă cu aceste documente, susţineau procurorii.

De asemenea, în cursul lunii aprilie 2002, Ministerul Administraţiei Publice stabilise că imobilul respectiv nu putea fi retrocedat în baza OUG 83/1999. În principal, retrocedarea s-a făcut în baza unui extras de carte funciară nevalabil, emis în 1990, cât şi a Cărţii Funciare care nu avea traducere autorizată în limba română, documente care fuseseră depuse în fotocopie de Eparhia Reformată din Ardeal.

Prin aceste fapte, acuzaţii au prejudiciat statul român cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentând valoarea imobilului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici