Kelemen Hunor: În cel mult zece zile vom semna protocolul coaliţiei

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă că "într-o săptămână, cel mult zece zile" va fi semnat protocolul coaliţiei guvernamentale, arătând că, în ansamblu, este mulţumit de "punctele care au fost atinse" în timpul guvernării.

276 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor: În cel mult zece zile vom semna protocolul coaliţiei

Kelemen Hunor (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax foto)

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, după Consiliul Reprezentanţilor Unionali, întrunit la Târgu Mureş, că "într-o săptămână, cel mult zece zile" va fi semnat protocolul coaliţiei, după finalizarea negocierilor cu partenerii de guvernare.

"N-are legătură protocolul cu guvernarea, că dacă nu semnăm, plecăm, sau invers. În aceste zile vom negocia, vom discuta cu colegii noştri, că fiecare partid şi formaţiune politică are priorităţi bine stabilite şi vom semna în momentul în care aceste negocieri vor fi finalizate. Anul trecut, am semnat protocolul pe 2011 la începutul lunii martie, deci suntem în termen şi suntem pregătiţi pentru aceste discuţii, eu am zis că într-o săptămână, cel mult zece zile vom semna acest protocol, fiindcă este interesul fiecăruia", a spus Kelemen Hunor.

El a arătat că dintre obiectivele UDMR unele "puncte" au fost atinse, altele nu, însă, per ansamblu, este mulţumit.

"Într-o coaliţie - cel puţin aceasta este experienţa noastră de 22 de ani - nimeni şi niciodată nu a reuşit să ducă până la bun sfârşit, în totalitate, ceea ce a dorit, fiecare parte a făcut câteva compromisuri. Şi noi am făcut, şi ei au făcut, aceasta este viaţa într-o coaliţie. Avem şi puncte care au fost atinse, rămân şi care nu au fost atinse, există şi nemulţumiri, dar avem şi lucruri care s-au rezolvat. Aşa e în coaliţie, aşa e şi în familie - în familia în care doar bărbatul are dreptate, cred că nu prea funcţionează. Dacă per ansamblu nu am fi fost mulţumiţi, această coaliţie nu ar funcţiona", a spus Kelemen, adăugând că a prezentat în faţa CRU câteva dintre condiţiile UDMR.

El a precizat că există condiţii care se referă la salarii, infrastructură, investiţii, întrucât, deşi este perioadă de criză economică, după doi ani de "multe măsuri radicale, dar necesare", trebuie ca oamenii să primească înapoi câte ceva, dacă situaţia economică o va permite.

"Am prezentat aici câteva condiţii pe care le vrem în protocolul pe care îl vom semna în câteva zile, printre care şi situaţia de la UMF Târgu Mureş. (...) Nu aşteptăm de la rectorul nou nici de la Senat să fie ei cei care promovează drepturile minorităţilor, noi aşteptăm de la ei aplicarea legii. Dacă ei nu aplică legea, atunci sigur Guvernul are posibilitatea. Nici nu trebuie să intervină, în România trebuie să fie clar pentru toată lumea că legile nu sunt facultative, nici pentru rector, nici pentru Senatul Universităţii, pentru nimeni. Dacă cineva nu aplică legea, atunci trebuie obligat, cu mijloacele guvernamentale, cu mijloacele legale, să fie de acord şi să aplice legea care este în vigoare. Eu sunt convins că noi şi partenerii din coaliţie nu vom face nicio deosebire în ce priveşte universitatea de la Târgu Mureş, de la Cluj sau din alte localităţi. Trebuie să înţeleagă conducerea UMF că legea nu este facultativă nici pentru ea", a spus Kelemen Hunor.

Pe de altă parte, întrebat despre declaraţiile europarlamentarului PDL Monica Macovei, potrivit cărora UDMR pune "piedici grosolane" aderării României la spaţiul Schengen, prin propunerile depuse la Parlament de modificare a Codului Penal, astfel încât demnitarii să nu mai poată fi anchetaţi pentru infracţiuni de corupţie, Kelemen Hunor a spus doar că Macovei nu are dreptate.

Consiliul Reprezentanţilor Unionali, miniparlamentul UDMR, s-a întrunit, sâmbătă, la Târgu Mureş, având pe ordinea de zi raportul preşedintelui unional, discuţii legate de acesta, dar şi un punct legat de adoptarea unui regulament pentru desemnarea candidaţilor Uniunii la alegerile locale.

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat, luni, că protocolul de funcţionare a coaliţiei trebuie finalizat şi semnat săptămâna aceasta, arătând că nu sunt probleme în divergenţă.

Purtătorul de cuvânt al PDL Sever Voinescu a declarat, luni, că, din punctul de vedere al PDL, documentul fundamental care trebuie să se regăsească şi în protocolul de funcţionare al coaliţiei este programul de guvernare, el precizând că nu s-a stabilit o dată pentru semnarea protocolului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici